Actualitat >

Notícies

Parlem sobre IA i salut en una jornada organitzada conjuntament amb la RAFC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va organitzar, el passat dilluns, conjuntament amb la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC), la taula rodona "La IA aplicada a salut i les noves perspectives en l'àmbit de la farmàcia i els medicaments".

Per part del CSC, Antoni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat, va moderar l'acte i Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament, es va centrar en les aplicacions de la IA en els medicaments. La jornada també va comptar amb els ponents José Ibeas, director del Programa IA/Salut del Departament de Salut, qui va explicar els detalls d'aquest programa; Joan Cornet, director d'Innohealth Academy, qui va parlar sobre l'aplicació de la IA a la innovació en salut, i Beatriz Fernández-Monells, project manager d'Impuls Digital (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau), qui va abordar l'estratègia digital en el sector de la salut i l'ús de la IA.

En la presentació de la sessió, Gilabert va posar exemples de possibles aplicacions que la intel·ligència artificial pot tenir en l'àmbit de la salut, com "diagnosticar precoçment les malalties, fer medicina personalitzada, robotitzar l'assistència, prevenir malalties, fer telemedicina, formar els professionals...". A més, va assenyalar que "els medicaments són una de les eines més transversals de l'àmbit sanitari, tenen un cost important i, per tant, tot el que pugui ajudar en aquest àmbit segur que tindrà rellevància".

En la seva intervenció, Guiu va explicar que "en l'àmbit del medicament, ja fa anys que es treballa amb IA, sobretot pel que fa a la descoberta de nous medicaments". Respecte a possibles noves aplicacions, va comentar que "la utilització de IA segurament no ens solucionarà tots els problemes, però pot ajudar a complementar accions que ja estem portant a terme, com, en el cas de la factura farmacèutica, podria ser l'ús racional dels medicaments".

Per altra banda, va assenyalar l'equitat d'accés com un dels reptes que presenta la incorporació de la IA en l'àmbit sanitari i va explicar que amb aquest objectiu sorgeix el Centre Virtual d'Intel·ligència Artificial del Medicament de Catalunya (CIAM), un projecte coordinat pel CSC i desenvolupat pel Departament de Salut, en col·laboració amb l'AQuAS, la Fundació TIC Salut Social i el Servei Català de la Salut, per a la a gestió i la coordinació de projectes i el desplegament de solucions d'IA en matèria de medicaments.

"L'objectiu és que els reptes de l'àmbit del medicament puguin tenir connexions entre ells, que es puguin crear sinergies i identificar quines necessitats del sistema de salut poden ser cobertes per la IA. D'aquesta manera, podrem posar a disposició del sistema de salut de Catalunya models de IA que estiguin disponibles per a tots els ciutadans, garantint l'equitat d'accés a aquestes prestacions", va subratllar Guiu.

En aquesta línia, va explicar que, actualment, ja s'han identificat dos reptes en el marc del CIAM i s'han obert consultes al mercat per trobar solucions basades en intel·ligència artificial: l'any passat, es va obrir una consulta per trobar solucions per proporcionar informació sobre els medicaments a la ciutadania i, el passat mes d'abril, es va obrir una segona consulta per trobar solucions per a la prevenció de problemes de salut relacionats amb els medicaments.

Enllaços relacionats