Actualitat >

Notícies

Nou article del SEPPS sobre les propostes dels professionals per millorar la coordinació clínica

La Revista de Salut Pública de Colòmbia ha publicat l'article ¿Qué proponen los médicos para mejorar la coordinación entre niveles? Resultados en seis países de Latinoamérica, elaborat pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), amb dades del projecte europeu Equity-LA II. Entre els resultats exposats, destaca la importància atorgada a la interacció entre professionals. Tot i el seu rol essencial en la coordinació clínica, aquest és el primer estudi que analitza els suggeriments de metges de la regió.

L'article analitza les estratègies per a la millora de la coordinació clínica proposades per metges d'atenció primària i hospitalària de xarxes públiques de serveis de salut d'Argentina, Brasil, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Xile, i l'evolució entre el 2015 i el 2017. Es tracta d'un estudi quantitatiu basat en una enquesta amb aplicació del qüestionari Coordena (N=2160 el 2015 i N=2151 el 2017), adaptat a cada context, i també adaptat i utilitzat a Catalunya en el marc dels projectes Coordena-Cat i Coordena-TICs.

Tot i el rol essencial dels professionals de la salut a l'hora de fer efectiva la coordinació entre nivells assistencials, el seu punt de vista sovint no és tingut en compte en el disseny i implementació d'intervencions per a la seva millora. A Llatinoamèrica, on la fragmentació és un dels principals problemes en la provisió de serveis, la participació dels professionals en la selecció, disseny i implementació d'intervencions de millora de la coordinació clínica resulta imprescindible. 

Els resultats assenyalen la importància de la interacció entre professionals a l'hora de garantir la coordinació clínica entre l'atenció primària i hospitalària. Així, les principals estratègies indicades pels metges i metgesses enquestats giren entorn de la introducció o millora de mecanismes que faciliten la comunicació, l'intercanvi i el coneixement mutu. Alguns exemples són les reunions conjuntes entre professionals d'atenció primària i hospitalària, les estratègies per enfortir l'ús dels mecanismes d'interconsulta i la millora de la comunicació directa mitjançant mecanismes com ara el telèfon. Amb menor freqüència, els professionals també destaquen estratègies de caràcter organitzatiu orientades a l'enfortiment del model basat en l'atenció primària. En aquesta línia, se suggereix la millor definició dels rols de cada nivell, el suport de l'atenció hospitalària a l'atenció primària com a coordinadora del procés assistencial del pacient, la millora de l'accessibilitat de l'especialitzada i de les condicions laborals. Aquests resultats contribueixen a l'orientació d'intervencions de millora de la coordinació clínica i a posar en relleu el paper dels professionals de la salut.

L'Equity-LA II, finançat pel setè programa marc de la Unió Europea i liderat pel SEPPS, fou desenvolupat conjuntament amb nou institucions de vuit països diferents: Prince Leopold Instituut Voor Tropische Geneeskunde (Bèlgica), Universidad del Rosario (Colòmbia), Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira i Fundação Universidade de Pernambuco (Brasil), Universidad de Chile (Xile), Universidad Veracruzana (Mèxic), Universidad de Rosario, Instituto de la Salud Juan Lazarte (Argentina), Universidad de la República (Uruguai).

Signen l'article les investigadores Aida Oliver Anglès, Ingrid Vargas Lorenzo, Daniela Campaz Landazábal i Maria Luisa Vázquez, del SEPPS (Consorci de Salut i Social de Catalunya); i els investigadors principals del projecte a l'Amèrica Llatina: Julieta López Vázquez (Universitat Veracruzana, Mèxic), Isabella Chagas Samico (Instituto de medicina integral professor Fernando Figueira, Brasil), Amparo-Susanna Mogollón Pérez (Universidad del Rosario, Colòmbia), Pamela Eguiguren Bravo (Universidad de Chile), Delia Inés Amarilla (Universidad Nacional de Rosario, Argentina) i Fernando Bertolotto (Universidad de la República, Uruguai).