Actualitat >

Notícies

Parlem de la microbiota humana als Dijous Innovadors

L'Àrea d'Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha celebrart, juntament amb InnoHealty Academy, l'inici del cicle 2024 Dijous Innovadors, un espai que té per objectiu intercanviar idees i potenciar la innovació del sector i que compta amb la col·laboració de Boehringer Ingelheim. La primera sessió d'aquest nou cicle, dedicada a la microbiota humana i la salut, va comptar amb la participació del Dr. Climent Casals, cap de servei de microbiologia a l'Hospital Clínic de Barcelona i president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SCMIMC), que actualment lidera el projecte del Banc de Microbiota de Catalunya. L'acte va ser moderat per Antoni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, i Joan Cornet, director general d'InnoHealth Academy.

El Dr. Casals va començar definint la microbiota humana i va introduir els conceptes de prebiòtics, probiòtics i postbiòtics, així com la diferència entre l'ús d'uns i altres en el manteniment de la microbiota.

El trasplantament com a nova opció de tractament

Tenint en compte les funcions de la microbiota i la seva gran relació amb la salut de les persones, una de les principals línies d'actuació en el camp de la microbiologia està sent l'estudi dels efectes del trasplantament de microbiota provinent de donants sans cap a persones amb una microbiota deficitària. Actualment, aquest tractament només està indicat per a les infeccions amb Clostridium difficle, que provoquen grans afeccions intestinals.

Tanmateix, els efectes positius que pot provocar el trasplantament de microbiota sana s'estan estudiant en molts altres camps: des de l'augment de l'eficàcia de certs medicaments anticancerígens, la millora de l'autisme o altres problemes de salut mental, o també en el tractament de la síndrome metabòlica en persones amb obesitat. Aquests són nous camps d'aplicació, però que requereixen més reconeixement i estudi per poder entrar dins de les indicacions clíniques.

La gestió d'aquests trasplantaments, des de la recepció i captació de mostres de donants sans, passant pel tractament de les mostres per extreure la microbiota sana, l'emmagatzematge de les mostres i el procés de trasplantament al pacient, s'està posant en marxa en el marc del Projecte del Banc de Microbiota de Catalunya, una iniciativa que rep el suport del Servei Català de la Salut i compta amb la coordinació del CSC, liderada per l'Hospital Clínic de Barcelona i amb la participació de l'Hospital Universitari de Bellvitge i el Banc de Sang i Teixits.