Actualitat >

Notícies

Convoquem la segona edició dels ajuts a la innovació Premis CSC Impulsa

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha obert la convocatòria de la segona edició dels ajuts a la innovació Premis CSC Impulsa, que busquen detectar, reconèixer i impulsar projectes innovadors de les entitats sanitàries i socials que presten serveis públics a Catalunya. Les candidatures poden presentar-se fins al 31 de juliol i el nom de les entitats guanyadores es coneixerà el pròxim 28 de novembre, en una cerimònia que tindrà lloc al CosmoCaixa de Barcelona. Els guardons CSC Impulsa suposen, per als centres, un suport econòmic de 20.000 euros per al desenvolupament dels seus projectes.

Les candidatures hauran d'enquadrar-se en les següents categories: Malalties de la retina, Càncer i urologia, Càncer de pulmó, Abordatge de l'obesitat, Intel·ligència artificial en salut i Intel·ligència artificial en l'àmbit social. També s'estableix una categoria general per a projectes que descriguin solucions o processos innovadors que no apliquin a les categories esmentades, però que també siguin d'interès en l'àmbit sanitari o social i donin resposta a necessitats no cobertes. Les organitzacions de la xarxa sanitària i social pública de Catalunya podran presentar les seves candidatures fins al 31 de juliol a través d'un formulari en línia disponible aquí. Les bases de la convocatòria es poden consultar aquí.

A més de l'aportació econòmica, que serà de 20.000 euros per al guanyador de cada categoria, els Premis CSC Impulsa impliquen, per a les entitats guardonades, un acompanyament per part de l'Oficina Tècnica de Projectes d'innovació del CSC, que oferirà assessorament en el desenvolupament dels projectes i en farà seguiment. En l'edició d'enguany dels Premis CSC Impulsa, els ajuts a la innovació compten amb el suport de la Fundació TicSalut i Social, i amb la col·laboració de Bayer, entre altres entitats que s'anunciaran pròximament.

Segons el director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, "el futur no s'endevina, sinó que s'imagina i es crea a partir de les necessitats". "Per això és tan important l'activitat innovadora dels equips assistencials del nostre sistema de salut i social", explica, tot afegint que "impulsar els projectes innovadors de les entitats sanitàries i socials que presten serveis públics a Catalunya és una manera de crear aquest futur i d'aportar solucions als reptes actuals".

Jurat expert i vot del públic en directe

Per a cada categoria dels CSC Impulsa, es configurarà un comitè avaluador independent format per nou membres: dos experts en l'àrea d'innovació, acceleració i transferència, tres experts en les àrees específiques de cada categoria, dos experts en avaluació i dues persones de rellevància de l'àmbit de la recerca, la salut pública o l'atenció sanitària i social. Els comitès avaluadors seleccionaran els projectes finalistes, dos de cada categoria. La nota atorgada suposarà el 70% de la qualificació total.

Posteriorment, un comitè d'experts valorarà les presentacions dels finalistes durant l'acte de lliurament dels premis, avaluació que suposarà el 20% de la nota final. El 10% restant dependrà de la votació del públic assistent, que també podrà puntuar les presentacions dels projectes en directe.

Els guanyadors de la primera edició

En la primera edició dels CSC Impulsa es va celebrar l'octubre de 2022 al mateix recinte del CosmoCaixa. Els projectes guanyadors van ser 'La prevenció dels trastorns musculoesquelètics en personal sanitari mitjançant l'ús de l'exoesquelet', liderat per la Unitat de Prevenció i Riscos Laborals de Badalona Serveis Assistencials (BSA); 'TRANSFORM: Transformant l'endometriosi', de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i 'HomeConnect', de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.