Actualitat >

Notícies

Presentem aportacions al projecte de llei de Gestió Pública i Integritat del Sistema de Salut

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha demanat al Ministeri de Sanitat que el projecte de llei de Gestió Pública i Integritat del Sistema de Salut respecti el model sanitari català, que es caracteritza per la diversitat d'entitats proveïdores que, durant anys, han contribuït a l'accessibilitat i la qualitat de l'atenció al sistema públic de salut.

El CSC considera, també, que el text pot suposar una ingerència a les competències en matèria de sanitat de les comunitats autònomes i, especialment, a l'article 162 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Així ho defensa al document d'Aportacions al projecte de llei de Gestió Pública i Integritat del Sistema de Salut, presentat a la consulta pública oberta pel Ministeri de Sanitat entre els passats 13 i el 28 de maig. Segons detalla el document, la priorització de la gestió pública directa o la reversió de la gestió indirecta per entitats de titularitat privada que planteja la llei resulta "difícil i poc raonable a Catalunya".

Segons explica el CSC, el mapa de proveïdors de serveis sanitaris finançats públicament a Catalunya està compost per un elevat nombre d'institucions sense ànim de lucre i entitats d'economia social i solidària, moltes de les quals "amb una llarga trajectòria i sorgides de l'esforç col·lectiu de la societat civil". Entre elles, associacions, fundacions, mutualitats, institucions religioses, cooperatives i societats de professionals.

A més, el CSC al·lega que els serveis sanitaris que presten aquestes entitats, sigui quina sigui la seva titularitat i forma de gestió, estan sotmeses als mateixos criteris de planificació i control per assegurar l'equitat en l'accés i els objectius de salut establerts al Pla de Salut. "El sistema és transparent en la contractació de serveis a les diferents línies assistencials (atenció hospitalària, atenció primària, atenció intermèdia i salut mental), en la seva avaluació per part de la Central de Balanços (central pública d'avaluació econòmica) i de la Central de Resultats (central pública d'avaluació de l'eficàcia clínica)", assenyala el document del CSC, qui sempre ha defensat la necessitat de posar el focus en la qualitat de l'atenció i els resultats en salut.

Respectar l'àmbit competencial de la Generalitat

D'altra banda, el CSC comparteix les pretensions de la llei d'impedir la mercantilització dels serveis sanitaris de finançament públic, però considera necessari "mantenir invulnerable" l'àmbit competencial de les comunitats autònomes i, en aquest cas, de la Generalitat de Catalunya. Concretament, indica que el text presentat pel Ministeri de Sanitat podria vulnerar la doctrina del Tribunal Constitucional sobre les "bases i la coordinació general de la sanitat" i l'article 162 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, el qual atribueix a la Generalitat la competència exclusiva sobre l'organització, el funcionament intern, l'avaluació, la inspecció i el control de centres i serveis sanitaris i sociosanitaris.

A més, el CSC considera que la norma que es pretén impulsar podria incórrer en una homogeneïtzació del sistema de provisió de serveis sanitaris a tot l'Estat espanyol i generar inseguretat jurídica als proveïdors sanitaris que tradicionalment han desenvolupat la seva activitat en virtut de l'actual marc legal.

Els mitjans DiarioFarma i Diario Médico s'han fet ressò de les aportacions del CSC al projecte de llei de Gestió Pública i Integritat del Sistema de Salut. Podeu llegir l'article de DiarioFarma en aquest enllaç i el de Diario Médico, aquí.