L'economista Antón Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona i president del Consell Econòmic i Social (CES), va presentar ahir, en una sessió organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), l'informe El sistema sanitario: situación actual y perspectivas para el futuro, publicat recentment per aquest òrgan consultiu del govern espanyol. Durant la sessió, que va tenir lloc al Parc Sanitari Pere Virgili, els més d'un centenar d'assistents van tenir l'oportunitat de debatre amb el Dr. Costas entorn de les conclusions del document.
Costas va començar la seva ponència assenyalant que un dels principals valors de l'informe és que és fruit del consens entre els seixanta consellers que, a més del president, conformen el CES. Va explicar que en aquest òrgan consultiu del govern espanyol hi estan representades les principals organitzacions sindicals i empresarials, entitats de l'àmbit agrari, pesquer i ramader, associacions de consumidors i de l'economia social, a més del Govern. "Ha estat aprovat per unanimitat i, per tant, no és un informe de lobby", va assegurar.
Tot seguit, el president del CES va fer referència als principals consensos que recull el document pel que fa al sistema sanitari. Entre ells, la importància de les dades i de l'avaluació. "Defensem la necessitat de comptar amb millors bases de dades i sistemes de mesurament, així com avançar en una cultura de l'avaluació", va assenyalar.
El Dr. Costas també va explicar que hi ha consens en la rellevància de la governança al sistema, on cal "introduir una visió més centrada en la gestió que en l'administració de recursos". També va assenyalar que hi ha una part de l'informe dedicat a la col·laboració publicoprivada, on s'aborda la qüestió dels concerts. "Estem a favor d'un model de col·laboració publicoprivada equitatiu i eficient", va dir.
D'altra banda, l'informe recull diversos àmbits de preocupació pel que fa a la contribució del sistema sanitari a l'equitat i a l'economia. Entre aquestes preocupacions, el Dr. Costas va apuntar al fet que les persones que estan rebent menys atenció són aquelles que més ho necessiten, el que es coneix com a "cures inverses". També va fer referència a la salut mental, que actualment a Espanya representa un cost directe del 4,4% del PIB.
Al final de la seva intervenció, el president del CES va voler posar èmfasi en la importància de la salut en el creixement econòmic, tot apuntant que s'ha demostrat que les etapes de major productivitat de les economies coincideixen amb moments en què s'ha fet una major inversió en sanitat. "Un sistema nacional de salut és un motor fonamental per a l'economia, la productivitat i la innovació d'un país", va concloure.