Actualitat >

Notícies

Participem en una jornada del Ministeri de Drets Socials sobre la discriminació de les persones grans

El director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), José Augusto García Navarro, ha participat avui en la jornada La discriminación de las persones mayores en el ámbito de la salud, organitzada pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, i que ha tingut lloc a la seu del mateix Ministeri. La ministra de Sanitat, Mónica García, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte.

En el marc de la taula rodona sobre Qüestions ètiques en Atenció Sanitària a les persones grans, el Dr. García Navarro, qui és president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG), ha començat la seva intervenció apuntant que la discriminació d'aquest col·lectiu comença amb l'estereotip: "No serem capaços de dur a terme cap política positiva per a les persones grans si partim d'una visió negativa de l'envelliment", ha assegurat.

El director del CSC ha explicat els principals conflictes ètics que sorgeixen en el dia a dia de l'atenció a les persones grans entorn dels quatre pilars bàsics de la bioètica: autonomia, justícia, principi de no maleficència i principi de beneficència.

Sobre l'autonomia, ha fet referència a la tendència dels serveis sanitaris de sobreprotegir les persones grans i no escoltar el seu posicionament vital, cosa que comporta el risc de violar el principi d'autonomia  i el seu dret a decidir.

Pel que fa a la justícia, el Dr. García Navarro ha advertit sobre la distribució irregular dels recursos, entre comunitats autònomes i fins i tot entre barris, fet que genera desigualtat d'oportunitats en l'accés als serveis. Ha posat l'exemple de les unitats de rehabilitació geriàtrica.

Sobre el principi de maleficència, el director del CSC ha explicat que el sistema està excessivament basat en l'activitat: moltes consultes, molts ingressos, moltes proves complementàries... sense conèixer si la persona realment les vol. "Mesurem l'activitat, però no el benestar, de manera que es  tecnifica la fase de final de vida", ha dit.

Finalment, el Dr. Garcia Navarro ha parlat del principi de beneficència i del problema que siguin altres, sovint els cuidadors, qui agafin la responsabilitat de les persones grans. "Hem de poder expressar com volem que se'ns tracti, fomentar la declaració de voluntats anticipades i valorar si realment és necessària la figura d'un tutor", ha assenyalat.   

El director general del CSC ha tingut l'oportunitat de debatre entorn d'aquests temes en una taula rodona on l'han acompanyat Aida Diaz-Tendero, vocal del patronat de HelpAge España; José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem i president de l'Asociación pro Derechos Humanos de España, i Javier Sánchez Caro, president del Comitè de Bioètica de Castella-la Manxa.

Mayte Sancho, directora general de l'IMSERSO, ha moderat aquesta primera taula sobre Qüestions ètiques en Atenció Sanitària a les persones grans, després de la qual ha tingut lloc una altra taula sobre La discriminació per edat en la pràctica. La jornada ha estat clausurada per la secretària d'Estat de Drets Socials, Rosa Martínez.

Podeu recuperar el vídeo de la jornada en aquest enllaç.

Enllaços relacionats