Coneixem fórmules innovadores per millorar el servei de farmàcia hospitalària en l'últim e-pitching
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha acollit avui un nou e-pitching, en el qual els associats han pogut conèixer solucions innovadores de diferents empreses per fer front al repte de millorar el servei de farmàcia hospitalària.
La conferència inaugural ha anat a càrrec de Daniel Ferràndez, cap de Servei de Farmàcia de l'Hospital Universitari d'Igualada. El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, ha donat la benvinguda a la jornada; Virgina García, coordinadora de les Àrees de Farmàcia i d'Innovació, ha fet la introducció i Jordi Jordà, Project Manager d'Innovació, ha moderat la sessió.
En la seva ponència, Ferràndez ha explicat que "els circuits dels medicaments en l'entorn hospitalari impliquen molts professionals i molts processos, però poques vegades estan digitalitzats i automatitzats i, per tant, depenen molt del factor humà".
En aquest sentit, ha assenyalat que la manca de solucions tecnològiques implica "uns circuits ineficients, uns models logístics antiquats, un cert risc de seguretat per als professionals i per als pacients, una elevada càrrega administrativa i una falta de traçabilitat completa del medicament", qüestions a les quals "l'e-pitching pot ajudar a donar solucions".
Respecte a la prescripció mèdica, Ferràndez ha comentat que "tot i que a la majoria d'hospitals es fa servir la prescripció electrònica, els sistemes informàtics són antiquats i no disposen d'ajuts avançats per a una prescripció segura" i ha afegit que amb la validació farmacèutica la situació és semblant.
Sobre el circuit de dispensació interna, ha explicat que, en la majoria dels casos, es treballa amb "un sistema unidosi que té limitacions", com els fets que "es dispensa la medicació per 24 hores, el carro de medicació queda obsolet en el moment en què es dispensa, a infermeria li manca molta medicació quan hi ha canvis de prescripció i hi ha un elevat nombre de devolucions al servei de farmàcia", entre d'altres.
Per altra banda, respecte a la preparació de medicaments, ha assegurat que "en la majoria de situacions es fa sense cap sistema d'ajut tecnològic" i que la tecnologia podria ajudar en alguns aspectes com "la comprovació que el medicament i el diluent són correctes, la integració de la preparació amb la prescripció electrònica o el reenvasat automàtic de tota mena de medicaments per garantir la traçabilitat".
Finalment, quant a l'administració de medicaments, ha comentat que "el sistema actual requereix que els professionals segueixin una sèrie de processos sense ajut tecnològic per assegurar-se que és el fàrmac correcte, el pacient correcte, l'horari correcte, la dosi correcta i la preparació correcta". Com a conclusions, ha assenyalat que "el circuit del medicament en l'àmbit hospitalari hauria de ser un procés global centrat en el pacient, que garanteixi un ús segur i efectiu dels medicaments, assegurant-ne una traçabilitat completa".
Després de la ponència de Ferràndez, diferents empreses i organitzacions han presentat les seves solucions en aquest àmbit. SIGESA, VDMHealth Spain i Fundación Right Care han aportat solucions en matèria de suport professional; Glintthealthcare, l'Hospital Clínic, Lyfegen HealthTech, Sunset technologies i Sapas, en matèria de gestió del medicament, i Akira HealthCare, Edryx Healthcare i Costaisa, en matèria d'experiència del pacient.
Podeu consultar el vídeo de la sessió virtual aquí.