Actualitat >

Notícies

Organitzem el 1r Congrés de Salut i Món Local

Alcaldes, regidors i altres representants i professionals del món local i de la salut es reuniran els pròxims 30 de setembre i 1 d'octubre a Barcelona amb motiu del 1r Congrés de Salut i Món Local, que se celebrarà sota el lema Accions locals per a reptes globals. L'objectiu de l'esdeveniment, que tindrà lloc al Museu de la Ciència (CosmoCaixa), és debatre entorn del paper dels municipis en la millora de la salut i el benestar de la població, i treballar conjuntament en el full de ruta de les polítiques locals pel que fa a l'atenció a les persones.

El Congrés de Salut i Món Local és una iniciativa conjunta del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). L'esdeveniment girarà entorn dels següents eixos temàtics: Salut en totes les polítiques, Integració social i sanitària, Salut planetària i món local, Envelliment i salut, Salut pública i municipis, i Competències municipals i governança en salut i atenció social.

Per abordar aquestes temàtiques, el Congrés s'organitzarà en taules rodones, tallers i conferències, amb ponents d'àmbit nacional i internacional. Entre ells, Manuela Carmena, advocada i exalcaldessa de Madrid; Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social (CES) d'Espanya; David Elvira, economista i exdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut); Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del Departament de Salut; Maribel Pasarín, directora de l'Observatori de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, i Nanna Skovgaard, directora general d'Afers Econòmics de la Salut de Dinamarca.

Es calcula que al voltant del 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari i tenen a veure amb els hàbits de vida, la xarxa social i comunitària de la persona, així com amb les condicions socioeconòmiques, culturals i mediambientals. Per això, tal com explica Josep Mayoral, president del Comitè Organitzador del Congrés, "els ajuntaments i les polítiques de proximitat juguen un paper cabdal a l'hora de promoure la salut de la població i afavorir entorns saludables".

El Congrés de Salut i Món local pretén, en aquest sentit, ser un punt de trobada del món local per compartir coneixement i experiències sobre les polítiques municipals d'arreu del territori i en l'àmbit internacional, i reflexionar sobre com des de la proximitat es pot donar resposta a reptes tan globals com l'envelliment de la població, la preparació davant futures pandèmies o els efectes del canvi climàtic. "Un municipalisme actiu és clau per millorar la salut i la qualitat de vida dels nostres ciutadans i ciutadanes i, alhora, és indispensable per a l'eficiència i la sostenibilitat del sistema de salut", assegura Mayoral.

El programa del Congrés pot consultar-se aquí i les inscripcions ja estan obertes, mitjançant el corresponent formulari.