Actualitat >

Notícies

Descobrim com la intel·ligència artificial pot transformar l’assistència sanitària

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir ahir un taller teòric sobre intel·ligència artificial (IA) generativa, en el qual es van donar a conèixer eines útils per al sector sanitari.

El taller va ser impartit per l'expert en ecosistemes d'innovació, Néstor Guerra, i pel director de Dades i Estratègia Digital de l'Hospital Sant Joan de Déu, Francesc Garcia-Cuyàs.

El director d'Innovació del CSC, Antoni Gilabert, va presentar la sessió, que es fixava com a objectiu generar coneixement i criteri sobre IA.

Per la seva banda, Néstor Guerra va explicar als assistents de quina manera funcionen els programes d'intel·ligència artificial, quins són els que tenen més interès pràctic i cap a on evolucionaran. Entre altres, va destacar les funcionalitats dels programes Whisper, Nerualink, Gemini, Meta Llama, Grok, Claud o Perplexity.

Guerra va cloure la seva ponència alertant als assistents que "la nostra manera de treballar canviarà totalment els propers anys". Per això va aconsellar "treballar per adaptar-se a la transició tecnològica que ha de venir".

En la segona part del taller, Francesc Garcia-Cuyàs va presentar el projecte d'intel·ligència artificial que aplica l'Hospital Sant Joan de Déu per oferir una millor assistència sanitària als seus pacients. El centre ha construït un Clinical Command Center, des d'on es monitoritza l'activitat del centre, la feina dels seus professionals i l'estat dels pacients. Des d'aquesta sala de comandaments, l'hospital gestiona a temps real un gran volum de dades, que els permet ser més eficients. Entre altres beneficis, els professionals del centre poden prendre decisions més oportunes, gestionar millor els seus llits i evitar saturacions.

Aquesta tecnologia també ajuda a l'Hospital Sant Joan de Déu a oferir una millor atenció a distància. A través d'una comunicació multicanal poden visitar a distància als pacients que no requereixen una atenció presencial, contactar amb les seves famílies i atendre les seves consultes.

Segons Garcia-Cuyàs, la transformació digital que ha viscut el centre "ha aportat valor i aquest ha de ser l'objectiu final d'aplicar intel·ligència artificial i noves tecnologies, que tot plegat ens ajudi a ser millors".

El taller celebrat al CSC continuarà els dies 3 i 4 d'octubre amb una classe pràctica on els assistents podran treballar amb algunes de les eines que ha presentat Néstor Guerra.

L'organització d'aquesta activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el CSC i Rocher, que s'han aliat amb l'objectiu d'oferir formacions al voltant de la intel·ligència artificial.