Actualitat >

Notícies

Comença PARTICIPA.TICS, un projecte per millorar la contribució de les eines digitals a la coordinació clínica a Catalunya, País Basc i Illes Balears

El projecte PARTICIPAT-TICs "Millorant l'impacte de les TICs en la coordinació i qualitat de l'atenció: una investigació operativa en col·laboració amb els/les professionals", va arrancar el passat 20 de juny amb una primera reunió de treball. Es tracta d'una iniciativa liderada pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i desenvolupada en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) i equips dels serveis de salut del País Basc i Illes Balears, amb finançament de l'Instituto de Salud Carlos III (ISCIII).

L'objectiu de l'estudi és analitzar la contribució dels mecanismes de coordinació basats en TIC a la coordinació i qualitat assistencial a les tres CCAA, així com elaborar una estratègia alternativa per a la seva millora. Per aconseguir-ho, s'aprofundirà en l'anàlisi de les barreres i facilitadors de l'ús dels mecanismes basats en les TIC i es desenvoluparà de manera participativa i es pilotarà una intervenció de millora en els serveis de salut.

La primera reunió conjunta del projecte PARTICIPA-TICs va comptar amb la participació dels equips de Catalunya (GAIA) i País Basc, conformats per gestors i responsables de recerca, qualitat i avaluació dels serveis de salut. Es van presentar i discutir el cronograma del projecte i l'adaptació dels continguts al finançament rebut.

PARTICIPA-TICs es construeix sobre els resultats del COORDENA-TICs, que assenyala la necessitat d'aprofundir en les causes de l'ús limitat i desigual dels mecanismes basats en TIC en el Sistema Nacional de Salut, la contribució d'aquestes eines a la coordinació i qualitat de l'atenció, i dissenyar estratègies més efectives per millorar el seu ús. Els resultats proporcionaran informació rellevant per a les polítiques que promouen l'enfortiment de l'SNS mitjançant la transformació digital, a través d'un major coneixement, d'una banda, de les TIC en diferents contextos i, d'altra banda, dels elements clau per dissenyar i implementar estratègies participatives que permetin un ús més adequat de les TIC per als professionals, amb un major impacte en la coordinació i la qualitat en l'atenció dels pacients.

PARTICIPA-TICs  és un projecte liderat pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), i desenvolupat en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA), que compta també amb la participació del País Basc (Osakidetza) i Illes Balears i és finançat per l'Instituto de Salud Carlos III, Acció Estratègica en Salut (AES) (PI23/00152).