Actualitat >

Notícies

L’evidència sobre l’impacte dels mecanismes de coordinació basats en les TIC és limitada: nova revisió del SEPPS

La revista Digital Health ha publicat l'article Impact of coordination mechanisms based on information and communication technologies on cross-level clinical coordination: A scoping review, elaborat pel Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) en el marc del projecte COORDENA-TICs, que desenvolupa amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA). L'article mostra que els estudis existents sobre la contribució dels mecanismes de coordinació basats en TIC a la millora de la coordinació clínica entre l'atenció primària i hospitalària són molt limitats.

L'objectiu d'aquesta revisió era sintetitzar el coneixement existent sobre l'impacte de la implementació dels diversos mecanismes de coordinació basats en les TIC (història clínica compartida, interconsultes virtuals, sessions clíniques virtuals, etc.) sobre la coordinació clínica entre metges d'atenció primària i atenció hospitalària i identificar els buits de coneixement.

La cerca bibliogràfica exhaustiva només va permetre identificar 30 estudis. Tots procedien de països de renda alta (la gran majoria dels Estats Units), avaluaven generalment un únic mecanisme (les interconsultes virtuals a través d'històries clíniques electròniques) i eren limitats quant al disseny i impacte analitzat. El mecanisme més avaluat, la interconsulta virtual, mostrava alguns impactes positius sobre la millora en l'adequació de les derivacions i sobre l'accessibilitat de l'atenció hospitalària. En canvi, els estudis sobre altres mecanismes, com la història clínica compartida o les consultes per correu electrònic, eren escassos i inexistents per a les sessions clíniques virtuals o interconsultes mitjançant, aplicacions mòbils.

La revisió posa de manifest que l'impacte dels mecanismes basats en les TIC sobre la coordinació clínica entre nivells està molt poc analitzat i l'anàlisi és pràcticament inexistent al nostre entorn. Per tant, es necessiten avaluacions rigoroses que serveixin de base a les polítiques i estratègies dirigides a millorar la coordinació entre nivells assistencials.

Aquest article forma part del projecte COORDENA-TICs finançat per l'Instituto de Salud Carlos III i Fondos FEDER i desenvolupat en col·laboració per les institucions que formen part del GAIA: Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Institut Català de la Salut (ICS), Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), Badalona Serveis Assistencials (BSA), Fundació Hospital del Mar (PSMar), Fundació Salut Empordà (FSE), Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) i Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS), que compta també amb la participació del País Basc (Osakidetza) i Illes Balears (Hospital Universitari Son Espases i el Servei de Salut de les Illes Balears).

Signen l'article Daniela Campaz, Ingrid Vargas, María Luisa Vázquez (SEPPS, CSC).