La coordinació clínica a Catalunya va empitjorar en el context de la pandèmia: un nou article del SEPPS n'analitza els canvis
El Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha publicat l'article Has cross-level clinical coordination changed in the context of the pandemic? The case of the Catalan health system a la revista internacional BMC Health Services Research, elaborat en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA), en el marc del projecte COORDENA-TICs. Els resultats de l'anàlisi mostren alguna millora, però també una pitjor experiència de la coordinació clínica entre nivells i dels factors que hi influeixen, i la necessitat d'introduir estratègies per afrontar millor futures crisis.
Es van comparar els resultats de dues enquestes online COORDENA.CAT i COORDENA-TICs a metges d'atenció primària i hospitalària (N=3308, 2017; N= 2277, 2022), per analitzar canvis en l'experiència i percepció de la coordinació clínica i dels factors relacionats, al sistema sanitari català entre 2017 i 2022.
Les anàlisis mostren que, encara que la coordinació de la informació clínica entre nivells es van mantenir relativament alta amb una lleugera millora, els metges van referir una pitjor experiència de la coordinació de la gestió clínica entre nivells, en particular de la consistència de l'atenció i de l'accessibilitat de l'atenció primària. També mostren un empitjorament dels factors organitzatius (suport institucional, objectius marcats, temps disponible per a la coordinació), actitudinals (satisfacció laboral) i d'interacció (coneixement entre metges). En canvi, va augmentar l'ús dels mecanismes de coordinació digitals, com la història clínica compartida i les consultes electròniques entre atenció primària i secundària. Aquest increment, no obstant, no va ser suficient i indica la necessitat d'introduir estratègies que millorin les condicions per a l'ús efectiu dels mecanismes, així com polítiques i estratègies que protegeixin els professionals i els serveis de salut de noves crisis.
Aquest article es va desenvolupar en el context del projecte Impacte dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica i la qualitat assistencial en el Sistema Nacional de Salut COORDENA-TICs finançat per l'Instituto de Salud Carlos III i Fondos FEDER i desenvolupat en col·laboració per les institucions que formen part del GAIA: Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Institut Català de la Salut (ICS), Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), Badalona Serveis Assistencials (BSA), Fundació Hospital del Mar (PSMar), Fundació Salut Empordà (FSE), Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) i Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS), i compta també amb la participació del País Basc (Osakidetza) i Illes Balears (Hospital Universitari Son Espases i el Servei de Salut de les Illes Balears).
Signen l'article Daniela Campaz, Ingrid Vargas, María Luisa Vázquez (SEPPS, CSC), Elvira Sánchez (SSIBE), Francesc Cots (PSM), Pere Plaja (FSE), Joan Manuel Pérez-Castejón (BSA) i Antonio Sánchez-Hidalgo (CST).