Actualitat >

Notícies

El CSC participa en el congrés hispanoportuguès d’epidemiologia a Cadis

Les responsables del Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, María Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, van participar, entre els dies 11 i 13 de setembre, en la XLII Reunió Anual de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) i XIX Congresso da Associação Portuguesa de Epidemiologia (APE), amb tres comunicacions amb resultats de la línia de recerca en integració assistencial, dues de les quals han estat desenvolupades amb el GAIA, el grup de treball que agrupa a les entitats que col·laboren amb el SEPPS en el desenvolupament de recerca aplicada en integració assistencial al sistema de salut català.

Sota el lema 'Retos de la epidemiologia ante los nuevos paradigmas en salud', aquest congrés va tenir lloc a Cadis i va comptar amb més de 800 participants, experts en salut pública, acadèmics i decisors polítics, els quals van reflexionar sobre les desigualtats en salut, la infermeria, la salut pública, la salut del planeta, el càncer en persones joves i l'obesitat.

El Servei d'Estudis va presentar tres comunicacions orals amb resultats de la línia de recerca en integració assistencial a Catalunya i Llatinoamèrica. Dues comunicacions se centraven en els resultats de l'estudi Impacte dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica i la qualitat assistencial en el Sistema Nacional de Salut, COORDENA-TICs, desenvolupat en col·laboració amb el GAIA i els serveis de Salut del País Basc i les Illes Balears, i finançat per l'Instituto de Salut Carlos III i FEDER.

La primera, ¿Hay diferencias en la coordinación clínica en los servicios de salud de las distintas comunidades autónomas? Un análisis en Euskadi, Catalunya e Illes Balears, mostrava les diferències en l'experiència, la percepció i els factors relacionats amb la coordinació clínica entre les tres CCAA, més elevats en el País Basc, però amb marge de millora en les tres regions i la necessitat d'estratègies per promoure'l.

La segona comunicació, Cambios en la coordinación clínica en áreas con distintos tipos de integración de la gestión de los servicios sanitarios en Cataluña: una comparación entre 2017 i 2022, presentada per Jhosy Canedo, estudiant al SEPPS, analitzava els canvis en l'experiència, percepció de coordinació i factors relacionats en el context de la pandèmia de COVID-19 a les àrees de gestió integrada, semiintegrada i no integrada a Catalunya i mostrava algunes millores, però també retrocessos.

La tercera, ¿Qué factores del sistema de salud influyen en el retraso del diagnóstico del cáncer? Un análisis desde la perspectiva de actores clave en Chile, Colombia y Ecuador, analitzava els factors que influeixen en l'accés al diagnòstic del càncer des del punt de vista d'actors institucionals a xarxes de serveis de salut públiques de Xile, Colòmbia i Equador. Als tres països s'identifiquen característiques estructurals, organitzatives i de limitat coneixement dels metges d'Atenció Primària que porten a un diagnòstic tardà.

Aquesta comunicació científica va ser desenvolupada en el context del projecte internacional EquityCancer-LA, liderada pel SEPPS, que rep finançament de la Unió Europea i amb la participació del Parc Sanitari i la Fundació de recerca Sant Joan de Déu (Espanya), la Universidad Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu; i la Universidad de Chile (Xile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Catòlica del Ecuador (Equador), a Llatinoamèrica.