El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han signat un conveni de col·laboració per enfortir la cooperació en els àmbits de l'assessorament tècnic, la formació i la recerca. El conveni tindrà una durada inicial de quatre anys i es podrà prorrogar per quatre anys més. Aquesta aliança busca consolidar sinergies entre ambdues institucions per abordar reptes sanitaris tant a nivell local com global.
El conveni estableix la participació conjunta en projectes d'investigació i innovació en diverses àrees, com ara el clima, la contaminació atmosfèrica, la salut urbana, les malalties infeccioses i la preparació i resposta davant les crisis sanitàries. També es contempla la col·laboració en programes de desenvolupament global, centrats en àrees com els objectius de desenvolupament sostenible, la salut planetària, la sostenibilitat de les ciutats i l'enfortiment dels sistemes sanitaris, amb especial rellevància pel món local.
Un altre dels eixos clau d'aquest acord és la cooperació en activitats de formació. ISGlobal i el CSC es comprometen a dissenyar i implementar programes formatius i de capacitació en l'àmbit local, nacional i internacional, amb un èmfasi especial en la millora de la salut urbana, la qualitat de l'aire i la preparació davant emergències sanitàries.
La important implicació internacional d'ambdues institucions ha de servir també per sumar capacitats per posar-les al servei de l'assessorament tècnic internacional, especialment en països de renda mitjana i baixa.
Per a la coordinació i seguiment del conveni, les dues organitzacions han creat una Comissió de Seguiment. Aquesta comissió estarà representada, per part d'ISGlobal, per Antoni Plasència, Distinguished Fellow i exdirector general, i per part del CSC, per Maite Pavón, directora executiva de Consultoria i Gestió. Aquesta comissió tindrà la tasca de coordinar les activitats derivades de l'acord i revisar periòdicament els projectes en marxa, amb l'objectiu d'identificar àrees de millora i noves oportunitats de col·laboració.
"Amb aquesta col·laboració, ISGlobal i el CSC reforcen el seu compromís amb la salut global i la sostenibilitat, alineant-se amb els objectius de desenvolupament sostenible i responent a les necessitats emergents del món actual, que sens dubte són glocals, globals i locals", destaca Antoni Plasència.
Per part del CSC, Maite Pavón explica que aquesta col·laboració és "molt necessària" en un moment en què tant els governs estatals com locals han d'avançar en una estratègia de "salut en totes les polítiques" per poder fer front a reptes com l'envelliment de la població o els efectes del canvi climàtic sobre la salut. "Per als nostres associats i en els nostres projectes d'àmbit internacional, comptar amb el suport d'una institució com ISGlobal és un valor afegit", assegura.