Actualitat >

Notícies

Conferenciants d'alt nivell al 1r Congrés de Salut i Món Local: Costas, Bengoa i Elvira

El 1r Congrés de Salut i Món Local, que va tenir lloc els passats 30 de setembre i 1 d'octubre a Barcelona, va comptar amb la participació de tres destacades figures de l'àmbit sanitari i social: Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social (CES) d'Espanya; Rafael Bengoa, metge especialista en Salut Comunitària i conseller de Sanitat al País Basc entre els anys 2009 i 2012, i David Elvira, economista i director del Servei Català de la Salut entre els anys 2016 i 2018.

Antón Costas va ser l'encarregat de donar el tret d'inici de la primera jornada Congrés, davant un auditori ple de gom a gom, amb la conferència titulada "Salut i qualitat de les polítiques locals. Governança local en salut".

Costas és enginyer tècnic industrial, economista i doctor en Economia, i presideix el Consell Econòmic i Social d'Espanya des del maig del 2021.  També ha estat Catedràtic de política econòmica a la Universitat de Barcelona, ​​on ha impartit docència en les tres darreres dècades.  

Ha publicat nombrosos articles i assaigs sobre el paper de les idees i els interessos en la formació de les reformes i les polítiques públiques. També ha presidit i ha format part de nombroses comissions d'experts per assessorar governs sobre polítiques públiques. 

Al vessant empresarial, ha estat conseller de diverses empreses i va ser president del Cercle d'Economia (2013-2016) i president de la Fundació Cercle d'Economia (2018-2021). 

Rafael Bengoa va intervenir el segon dia de Congrés, amb una conferència on va parlar sobre la integració salut i social, com a repte d'implementació.

Bengoa és metge especialitzat en Salut Comunitària per la Universitat de Londres. És coautor de diversos documents de política social i gestió sanitària adreçats al Parlament Europeu, Espanyol i Basc (Informe Abril, Informe ESADE, Osasuna Zainduz, entre altres).

Ha treballat durant quinze anys a l'Organització Mundial de la Salut, on va estar al capdavant de la Direcció de Malalties Cròniques i, posteriorment, a la Direcció de Sistemes de Salut fins al 2007. També va ser vicepresident del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.

El 2009, va ser nomenat conseller de Sanitat i Consum del Govern Basc, des d'on va dirigir la transformació de la sanitat cap a un model més sostenible, tecnològic i proactiu, centrat en les necessitats dels pacients crònics. També és Senior Fellow de Harvard i Honoris Causa per la Universitat d'Ulster.

La conferència de l'acte de clausura del 1r Congrés de Salut i Món Local va anar a càrrec de David Elvira, el qual va oferir una ponència sobre les competències municipals en salut i atenció social.

Elvira és economista de formació, doctor en Farmacologia i Màster en Economia Aplicada. Actualment, és el director Global de Política Pública a Sanofi, on dirigeix el departament especialitzat en temes de política sanitària internacional. Abans de les seves responsabilitats globals a l'empresa, va dirigir Afers Públics per a oncologia, immunologia i esclerosi múltiple a Europa. També va liderar l'equip d'Afers Públics i Accés al Mercat de la companyia a Espanya.

Abans d'unir-se a Sanofi, va ser secretari general del Departament de Salut, director del Servei Català de la Salut, president de l'Institut Català de la Salut, secretari de Participació i director general de Recursos Sanitaris, a banda d'haver estat cap de Gabinet d'Estratègia i Informació del Departament de Salut, director de l'Oficina Interdepartamental de Sistemes d'Informació del mateix Departament o el primer director de l'Observatori de Salut de l'AQUAS.

També va ser assessor i consultor internacional per a l'OMS, el Banc Mundial i el Banc Interamericà de Desenvolupament per a la planificació i finançament de polítiques sanitàries, així com per a les reformes de polítiques de preus i reemborsament de medicaments a països europeus i americans. Actualment, és membre del Consell Assessor Internacional de l'Associació Americana de Gestió d'Informació Sanitària (AHIMA), membre de la Junta de l'Associació Internacional d'Agències d'Avaluació de Tecnologies Mèdiques i assessor de l'Associació Europea d'Hospitals Universitaris. També té una àmplia trajectòria en l'àmbit de la docència i la recerca.