El 1r Congrés de Salut i Món Local, celebrat els passats 30 de setembre i l'1 d'octubre, va oferir, de forma paral·lela a les sis taules rodones, sis tallers a la Sala Tau del Museu de la Ciència, un espai més distès, que va facilitar la interacció entre ponents i assistents.
Al primer taller, es va debatre sobre com serà la població en els propers 20-30 anys. El director del Centre d'Estudis Demogràfics (CED), Albert Esteve, va presentar els possibles escenaris, i el president del Consell Assessor de la Fundació Mémora, Joan Berenguer, i el director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro, van abordar les polítiques necessàries per afrontar els reptes de futur pel que fa a l'envelliment de la població. El taller va ser moderat per la tècnica de l'Àrea d'Atenció a les Persones de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Sònia Oriola.
Tot seguit, es va celebrar el segon taller, que va titular-se "Professionals i salut pública". En aquest cas, hi va participar el cap del Servei de Salut Pública al Baix Llobregat i l'Hospitalet de Llobregat de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Fernando Girón, i la tècnica de Promoció de la Salut de l'Ajuntament de Pineda de Mar, Maria del Mar Latorre. La gerenta de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Guida Obrador, va moderar les intervencions.
El tercer taller del Congrés de Salut i Món Local, titulat "Salut, medi ambient i planificació urbana. Experiències del món local" va comptar amb tres ponents. D'una banda, hi va participar la cap del Departament de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Catherine Pérez, la qual va parlar dels efectes mediambientals i de salut de les superilles de Barcelona. D'altra banda, la tècnica de Transició Ecològica a l'Àrea de Concertació i Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona, Gemma Pepió, va presentar els programes d'entorn saludable de la Diputació de Tarragona, mentre que l'expert en Salut Pública en l'àmbit local Enric Llorca va parlar sobre la planificació urbana i la salut pública. Meritxell Rota, analista tècnica en polítiques de desenvolupament sostenible del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya, va actuar de moderadora.
El darrer taller de la primera jornada del Congrés es va titular "Responsabilitats municipals en salut pública?" i s'hi va parlar de la coordinació dels tècnics i les competències en salut pública. Va participar-hi el subdirector general de Coordinació de Salut Pública de la Secretaria de Salut Pública, Xavier Llebaria; la tècnica de salut de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia, Sílvia del Fresno; i l'alcaldessa de L'Argentera, Mònica Crusat. En aquest cas, l'alcaldessa de la Garriga i presidenta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó, va presentar i moderar les intervencions del taller.
El segon dia de Congrés va iniciar-se amb el taller "Protecció de la Salut en l'àmbit municipal". El cap del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Tomàs Montalvo, va parlar sobre els reptes en gestió de plagues. Per la seva banda, la subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Carme Chacón, va explicar els reptes en seguretat alimentària. Finalment, la cap del Servei de Salut Ambiental de la Subdirecció general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Irene Corbella, va exposar els reptes en salut ambiental. L'encarregada de moderar el taller va ser l'alcaldessa d'Aldover i presidenta de l'Àrea de Sanitat i Salut Pública de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Rosalia Pegueroles.
El darrer taller celebrat durant el 1r Congrés de Salut i Món Local va titular-se "Harmonització de les inspeccions sanitàries: dels coneixements a la digitalització de resultats". Va participar-hi Isabel Carceller, tècnica de la Unitat de Seguretat Alimentària de la Diputació de Barcelona; Càrol Gil, tècnica veterinària de la Subdirecció general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT); Samuel Portaña, cap del Departament de Seguretat Alimentària en l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i Mercè Almirall, tècnica de Salut de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. En aquest cas, va ser la subdirectora Regional a Lleida i Alt Pirineu Aran de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), Mercè Bieto, qui va moderar el taller.