El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha acollit avui un nou e-pitching, una trobada virtual entre empreses amb solucions innovadores i entitats associades. Aquest cop, la sessió ha tractat sobre quines solucions pot aportar el mercat per millorar l'atenció domiciliària.
La conferència inaugural ha anat a càrrec de Victòria Coll, directora de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib) del Consorci. El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, ha donat la benvinguda a la jornada, i el coordinador de projectes de la mateixa àrea, Jordi Jordà, ha moderat la sessió.
Coll ha explicat alguns dels reptes als quals s'enfronta el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD): "El 78% de l'entorn cuidador té més de 55 anys, està molt sol, esgotat i no té suport. A més, no tenim recanvis per a aquest entorn i, en uns anys, ens trobarem atenent a dues generacions: la de les persones a qui ja atenem i la dels cuidadors, que ja seran grans i també necessitaran aquests serveis".
Així mateix, segons ha assenyalat, "les tendències demogràfiques no ajuden: l'envelliment de la població farà que la demanda del SAD pugi perquè, a més, la gent vol que el seu final de vida sigui a casa. L'any 2029, 1,7 milions d'habitants de Catalunya tindrà més de 65 anys i el 91%, en algun moment, serà consumidor de serveis de cura de llarga durada. En els propers nou anys, es preveu que no tindrem cuidadors per cobrir aquestes necessitats".
Davant aquesta situació, Coll ha remarcat la necessitat de "trobar solucions innovadores" i n'ha enumerat algunes: localitzadors que ajudin a trobar professionals ràpidament; instruments que facilitin l'estimulació cognitiva de forma fàcil; dispositius de planificació de serveis que ajudin a disminuir la càrrega; sistemes de formació online que millorin la capacitació dels cuidadors; localitzadors de persones usuàries que funcionen també a les zones blanques (llocs on no funcionen per falta de cobertura, per exemple); dispositius d'ajut tècnic; detectors de moviment, caigudes, entrades i sortides; altaveus intel·ligents amb alarmes i recordatoris; detectors d'obstacles que millorin l'autonomia de les persones amb dificultats visuals, físiques i sensorials; adaptacions de l'entorn per facilitar l'autonomia i la seguretat dels usuaris; mòbils adaptats per a les persones grans amb sordesa i visió reduïda; sistemes d'activació automàtica d'emergències que tinguin lloc al domicili, i altres eines de suport de sistemes de monitorització, entre d'altres.
Després de la conferència inaugural, ha arribat el torn de les empreses per presentar les seves solucions innovadores. En aquest e-pitching, han participat Seniordomo, Doctomatic i Grup Saltó, que han presentat solucions relacionades amb l'atenció i la salut digital; EMR Software, Punto Health, Essence Smartcare i DyCare, que han presentat solucions relacionades amb cura i benestar, i Ideable Solutions, i4life, Better Care / Corp. Salut Maresme i la Selva i Insucloud, que han presentat solucions relacionades amb la monitorització al domicili.
Les jornades e-pitching són trobades virtuals amb un format ràpid i dinàmic (un pitch de màxim 5 minuts per empresa), davant de directors i caps de serveis i altres perfils professionals de les entitats del CSC. Aquesta és una iniciativa dinamitzada des de la Plataforma CoNNectaCSC.
Podeu consultar el vídeo de la jornada aquí.