Actualitat >

Notícies

Licitació conjunta del CSC i l’ICS per a l’adquisició d’ustekinumab

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Institut Català de la Salut (ICS) licitaran conjuntament la compra d'ustekinumab, un medicament biològic indicat per a diverses malalties tractades als serveis de dermatologia, gastroenterologia i reumatologia. Aquesta licitació es durà a terme en el context de la pèrdua de la patent d'aquest medicament i la imminent comercialització de diversos biosimilars, fet que ha de permetre establir un procés de compra més eficient que acabi beneficiant tot el sistema sanitari.

El procediment es va iniciar el mes de juliol i està en fase de licitació dels contractes específics amb els laboratoris farmacèutics. El contracte tindrà una vigència d'un any, amb la possibilitat de pròrroga de fins a tres anys més, i un valor estimat per a les quatre anualitats de 213.405.000 euros sense IVA, dels quals 71.135.000 són la previsió de necessitats de l'ICS. Més de 45 entitats del sistema sanitari públic català han manifestat el seu interès a adherir-s'hi.

Per fer possible aquesta licitació, s'ha optat per una compra mancomunada, en la qual l'ICS i el CSC actuen com a òrgans de contractació, utilitzant el Sistema Dinàmic d'Adquisició, una opció de contractació prevista per la llei de contractes del sector públic que afavoreix l'agilitat a l'hora d'incorporar novetats i en la qual el CSC té àmplia experiència. De fet, la central de compres del CSC va ser una de les primeres de l'estat a incorporar el Sistema Dinàmic d'Adquisició a la compra de medicaments.

La licitació conjunta del CSC i l'ICS s'emmarca en la línia de treball iniciada per l'Àrea del Medicament del Servei Català de la Salut (CatSalut) i les associacions d'entitats proveïdores per explorar sinergies que permetin guanyar eficiència en el procés de compra de medicaments i d'altres productes sanitaris, a partir de les compres agregades dels diferents agents del SISCAT (Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya).

Fruit d'aquest treball conjunt, es van identificar oportunitats per millorar l'eficiència del conjunt del sistema, com és la d'afavorir l'entrada de biosimilars, medicaments biològics equivalents en qualitat, eficàcia i seguretat a un medicament biològic original.

Enllaços relacionats