El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) organitza una jornada sobre l'abordatge de la DMAE i l'EMD a Catalunya, que tindrà lloc el 3 de desembre, de 16 a 18 h, al The 19th Hole.
En aquesta jornada, Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, presentarà el document "El futur de l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l'Edema Macular Diabètic (EMD) a Catalunya", elaborat pel Consorci amb la col·laboració de Roche i el suport de Pëtri.
Seguidament, tindrà lloc una taula rodona amb alguns dels experts que han participat en la identificació d'estratègies per optimitzar l'abordatge de la DMAE i l'EMD a Catalunya. En la taula, moderada per Alfredo Adán, cap de servei d'oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, hi participaran Estefania Cobos, oftalmòloga de l'Hospital Universitari de Bellvitge; Rosa Morral, directora assistencial del Consorci Hospitalari de Vic; Lorena Toro, economista de l'Hospital Clínic de Barcelona, i Laura Villamarín, farmacèutica d'hospital de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
La DMAE és una afecció visual comuna en persones grans que afecta la visió central i és la principal causa de pèrdua severa de visió en les persones majors de 65 anys. D'altra banda, l'EMD és una complicació de la diabetis que consisteix en la inflamació i acumulació de líquid a la màcula, la part central de la retina i la responsable de la visió central i els detalls. Aquesta complicació pot provocar pèrdua d'agudesa visual.
La DMAE i l'EMD tenen un efecte considerable en la qualitat de vida dels pacients i el seu abordatge diagnòstic i terapèutic té un impacte significatiu en els diferents àmbits del sistema sanitari. A més, l'augment de l'esperança de vida i l'envelliment de la població incrementen la prevalença de malalties com la diabetis i la DMAE, la qual cosa les converteix en un repte per a les organitzacions sanitàries, els gestors i tots els agents implicats.
Després d'analitzar les conclusions de les principals línies de treball, s'han detectat tres àrees prioritàries a desenvolupar: l'estandardització del maneig i l'homogeneïtzació de l'abordatge, amb protocols comuns i consensuats per a Catalunya; la formació i la capacitació específica dels professionals sanitaris implicats en el maneig de la patologia, i la integració de noves eines i la gestió d'aliances, incorporant l'ús de la tecnologia i creant espais que fomentin la generació de noves aliances per poder fer-ho.
Les inscripcions per assistir a l'acte de presentació del document es poden fer en aquest enllaç.