Actualitat >

Notícies

Conveni amb Laboratorios Pierre Fabre per identificar reptes i oportunitats de les teràpies avançades

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Laboratorios Pierre Fabre treballen conjuntament per identificar els reptes i oportunitats que ofereixen les teràpies avançades en el nostre sistema de salut, gràcies a un conveni de col·laboració signat recentment entre les dues entitats. Aquest treball s'acabarà materialitzant en un document on es proposaran mecanismes, estratègies i accions per a la incorporació d'aquestes innovacions terapèutiques amb potencial impacte en l'àmbit regulador, clínic, d'avaluació i finançament, compra innovadora i en l'atenció al pacient.

Una de les accions realitzades en el marc d'aquesta col·laboració ha estat la creació d'un grup d'experts en teràpies avançades, que es va reunir el passat 22 d'octubre a la seu del CSC. Entre les principals conclusions de la trobada, es va assenyalar que la irrupció de noves teràpies gèniques i cel·lulars, més enllà de les CAR-T, demanda una actualització del model de gestió.

En aquest sentit, els experts van valorar positivament el fet que el Ministeri de Sanitat hagi anunciat recentment l'actualització del Pla d'abordatge de les teràpies avançades en el sistema nacional de salut: medicaments CAR, ja que posa l'accent en la necessitat d'un abordatge integral de totes les teràpies i contempla les característiques de cada comunitat autònoma en la seva implementació, garantint l'equitat en l'accés i resultats als pacients.

Així mateix, durant la trobada es va posar èmfasi en la necessitat de coordinar les diferents iniciatives de recerca i desenvolupament acadèmic amb la gestió clínica de les teràpies industrials.

A més de la dinamització del grup d'experts, el treball dut a terme pel CSC en col·laboració amb Laboratoris Pierre Fabre inclou entrevistes a especialistes en teràpies avançades, així com una revisió bibliogràfica sobre la gestió de la incorporació d'aquestes teràpies i experiències d'èxit a nivell nacional.

Els resultats d'aquest treball es recopilaran en un document de consens que es presentarà en la pròxima edició del 12è Congrés de Tendiendo Puentes, el congrés d'oncologia mèdica, hematologia i farmàcia oncohematològica, que se celebrarà a Toledo entre els pròxims 27 i 30 de novembre.

"Des del Consorci apostem pel desenvolupament de models sostenibles en la incorporació de les teràpies avançades i la sostenibilitat del sistema de salut pansa per arribar a acords innovadors de gestió amb els laboratoris farmacèutics", assenyala Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC. "La innovació en aquesta mena de teràpies ens permet disposar de noves eines per als pacients, que, en molts casos, no disposen d'una alternativa terapèutica".

"Aquesta col·laboració neix d'un interès genuí per formar part de la solució en la introducció de les noves teràpies avançades, un context en el qual la cocreació i implicació de tots els actors que formen part del procés juga un paper fonamental. El nostre desig és que aquest consens pugui guiar els passos del pròxim pla anunciat pel Ministeri, assegurant un accés primerenc, equitatiu i sostenible dels pacients a aquestes teràpies. Creiem fermament que iniciatives com aquesta reafirmen la nostra visió: Cada vegada que cuidem una persona, fem que el món sigui millor", ha declarat Álvaro Roca, director de Market Access i Public Affairs de Pierre Fabre España.

Els medicaments de teràpia avançada són medicaments d'ús humà basats en gens (teràpia gènica), cèl·lules (teràpia cel·lular) o teixits (enginyeria tissular) que inclouen productes d'origen autòleg, al·logènic o xenogènic. Actualment, aquestes teràpies plantegen nombrosos reptes, com l'abordatge multidisciplinari, a causa de l'especialització i a la individualització terapèutica, una major agilitació dels processos burocràtics i els temps associats en la seva aprovació, a més de propostes innovadores en els sistemes de finançament, en l'avaluació i en l'accés.