Abordem com l'art pot millorar el benestar i la salut de la ciutadania en l'última Trobada de Salut Pública de l'any
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir ahir l'última Trobada de Salut Pública d'enguany, titulada 'Art i salut: treballant per millorar el benestar i la salut de les persones'.
La jornada va comptar amb la participació d'Ana Bocio, subdirectora General de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT); Sonia Blasco, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Rosa Puigpinós-Riera, tècnica superior de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Nuria Calzada, tècnica superior del Servei de Salut i Barris de la Direcció de Promoció de la Salut de l'ASPB, va moderar la sessió i Josep Mayoral, president del CSC, va donar la benvinguda.
La primera intervenció va ser la de Bocio, qui va abordar la incorporació d'activitats culturals i artístiques en els plans de millora de la salut col·lectiva. En primer lloc, va recordar que la salut "és un estat de complet benestar físic, mental i social i no només l'absència de malaltia o afecció" i que el 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari i tenen a veure amb factors com els socioeconòmics, polítics, culturals i mediambientals; les condicions de vida i treball, i les xarxes socials i comunitàries, entre d'altres.
A continuació, Bocio va explicar que "la pràctica cultural està relacionada amb un millor estat de salut" i va posar alguns exemples com "el desenvolupament de la capacitat cognitiva, la sociabilitat, l'alliberament o el control de les emocions mitjançant la pràctica de disciplines artístiques i l'activitat física relacionada amb la mobilitat per assistir a espectacles o centres culturals", entre d'altres. Respecte a aquesta relació entre l'activitat cultural i la millora de la salut i el benestar, va assenyalar que "és important posar evidència a les relacions que es van coneixent".
Seguidament, Blasco va parlar dels museus catalans com a espais de benestar. En la seva presentació, va explicar el programa de museus i salut, que té l'objectiu de "desenvolupar un conjunt d'actuacions en col·laboració amb l'àmbit sanitari per tal de potenciar aquests equipaments com a espais que contribueixen a millorar la salut i el benestar de les persones". El programa inclou actuacions com els projectes pilot d'Arts en Salut amb els CAP a Figueres i a Cerdanyola del Vallès i el programa RecuperART-19, que busca millorar l'estat emocional dels professionals sanitaris després de la pandèmia.
Respecte als projectes d'Arts en Salut, Blasco va afirmar que "pretenen ampliar l'evidència científica dels beneficis que poden tenir les arts, la cultura i els museus en la millora de la salut i el benestar de les persones" i que "tenen un objectiu de salut concret, són cocreats entre l'àmbit dels museus i l'àmbit sanitari i compten amb una avaluació científica".
Finalment, Puigpinós-Riera va presentar 'Art Gran', un projecte per disminuir la solitud no volguda de les persones grans i el seu impacte en la salut a través de tallers d'art realitzats a museus i centres culturals de la ciutat de Barcelona. Entre les conclusions extretes d'aquesta activitat, va assenyalar que el projecte ha mostrat un "increment significatiu del sentiment d'alegria i una reducció de la solitud en les persones participants".
"ArtGran ha ajudat les persones grans a sortir, a relacionar-se i a sentir-se menys soles. Això ha fet que se sentin millor físicament i emocionalment i que incrementi el percentatge de participants que no té problemes per fer activitats quotidianes", va dir, i va afegir que"el projecte els ha empoderat, fent que se sentin més valents, que tinguin il·lusió i que creixi la seva autoestima en veure que poden fer coses".
El vídeo de la jornada es pot recuperar en aquest enllaç. Les Trobades de Salut Pública del CSC són sessions especialitzades que el Consorci va posar en marxa l'any 2014 amb l'objectiu de convertir-se en un referent a Catalunya, on els professionals puguin aprofundir i debatre temes d'actualitat en matèria de salut pública.