El CSC aborda els retards en el diagnòstic del càncer en l'última Sessió Tècnica de l'any
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir, el passat dijous, l'última Sessió Tècnica de l'any, sota el títol 'Hi ha retards al diagnòstic del càncer? Temps, costos i altres barreres a Catalunya i Llatinoamèrica'.
L'accés oportú al diagnòstic i tractament del càncer contribueix a explicar les diferències en l'estadi en el moment del diagnòstic i supervivència entre països, afectant també l'experiència del pacient i els costos sanitaris. És per això, que el diagnòstic primerenc del càncer, i en particular la ruta ràpida de diagnòstic s'ha convertit en una estratègia clau per al control del càncer en sistemes de salut basats en l'atenció primària, no exempta de debat.
En la jornada van participar Josep Maria Borràs, director del Pla Director d'Oncologia de Catalunya, i els investigadors del projecte EquityCancer-LA Pamela Eguiguren, professora de l'Escuela de Salud Pública Salvador Allende de la Universidad de Chile; Andrés Peralta, professor de l'Instituto de Salud Pública de la Pontificia Universidad Católica de Ecuador (PUCE); Ingrid Vargas, investigadora del Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, i María Rubio-Valera, investigadora de l'Institut de Recerca Sant Joan de Déu - Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Amparo Mogollón, professora de la Universidad del Rosario de Colombia, va moderar la sessió, i Maria Luisa Vázquez, directora del SEPPS, va donar la benvinguda.
En la primera part d'aquesta Sessió Tècnica, Borràs va presentar l'experiència del Programa de diagnòstic ràpid a Catalunya, on va explicar que era necessari millorar el diagnòstic ràpid del càncer per "les diferències d'estadi en el moment del diagnòstic, que és el principal determinant de supervivència; la manca d'un enfocament compartit entre els metges d'Atenció Primària i Hospitalària i les diferències en la capacitat d'ordenar proves de diagnòstic".
"El retard en iniciar el tractament s'associa amb una major probabilitat de mortalitat per càncer", va assenyalar, i va enumerar els objectius del programa de diagnòstic ràpid: "reduir el temps de derivació i diagnòstic, reduir l'ansietat dels pacients i les seves famílies, reduir la variació en la pràctica del procés diagnòstic, millorar l'accés a un tractament multidisciplinari d'alta qualitat i analitzar els resultats del programa per assegurar la millora contínua".
"Des que va entrar en funcionament (l'any 2005), el programa ha estat ben valorat tant pels professionals com per les persones ateses", va assegurar, però també va explicar que diversos factors obliguen a un replantejament d'aquest programa que, per exemple, ampliï les localitzacions tumorals i especifiqui la sectorització territorial que ordeni els fluxos de les persones ateses, entre d'altres.
Seguidament, els investigadors de l'EquityCancer-LA van presentar els resultats comparatius de l'accés al diagnòstic del càncer a Xile, Colòmbia i l'Equador. Eguiguren va fer la introducció al projecte, on va assenyalar que l'objectiu principal d'aquest projecte és "avaluar l'efectivitat d'una intervenció d'atenció integrada, implementada de forma participativa, en la millora del diagnòstic precoç del càncer en xarxes de serveis de salut de diferents sistemes d'Amèrica Llatina".
Per la seva part, Peralta va presentar l'anàlisi comparativa dels intervals diagnòstics i trajectòries assistencials en els tres països. En la seva intervenció, va subratllar que "hi ha més de 100 dies d'espera en el 50% de la mostra als tres països" i que les dades "desmenteixen dos mites: que els retards es deuen al temps que triga el pacient en consultar i que l'ús de serveis privats accelera el diagnòstic".
Vargas va analitzar els factors que expliquen els retards en el diagnòstic i, en la seva presentació, va remarcar que "es tracta d'un problema multifactorial i, per abordar-ho, cal actuar sobre els diferents factors que interactuen i expliquen les dificultats en el diagnòstic del càncer". Finalment, Rubio va presentar l'anàlisi dels costos del diagnòstic del càncer en els tres països i va assenyalar que "el càncer suposa una elevada càrrega econòmica i s'associa a despeses catastròfiques per a pacients i famílies, arribant fins i tot a la bancarrota".
Podeu recuperar el vídeo de la sessió en aquest enllaç.