Actualitat >

Notícies

Participem en la presentació de la Central de Resultats, que incorpora un nou visor de centres i territoris

El Consorci de salut i Social de Catalunya (CSC) va participar ahir en la presentació dels indicadors i informes relatius al període 2017-2023 de la Central de Resultats, una iniciativa de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) que té la finalitat de mesurar, avaluar i difondre els resultats en salut i qualitat assolits pels diferents agents que integren el sistema sanitari. La directora de l'Àrea Associativa, Noemí Pou, va intervenir en la taula rodona "Què més caldria mesurar avui?... per transformar el demà", en què es van fer propostes per millorar aquesta eina, la qual ha estrenat enguany un visor de centres i territoris.

Tal com es va explicar durant l'acte, des de l'AQuAS s'han centrat els esforços a millorar la interfície i la visualització de dades per tal que siguin més accessibles i proporcionin informació en un format més útil per als usuaris. Per això, s'ha dissenyat un nou portal d'entrada que permet accedir als diferents aplicatius interactius de la Central des d'una única plataforma.

A més dels aplicatius ja existents per àmbits d'activitat, el nou portal dona accés a una eina innovadora: el visor de centres i territoris. El visor permet a l'usuari explorar amb més profunditat els indicadors publicats a la Central de Resultats, oferint una navegació àgil i visual de 190 indicadors dels 257 de la Central. Aquesta eina permet seleccionar els indicadors d' interès i visualitzar els resultats d'una unitat d'anàlisi (centre o territori) en conjunt i amb comparacions respecte als resultats globals de Catalunya.

En la seva intervenció, Noemí Pou va valorar molt positivament aquest nou visor i va fer una sèrie d'aportacions per millorar la recopilació i presentació de les dades de cara al futur. D'una banda, va apuntar a la possibilitat de recollir indicadors de la població atesa  amb malaltia crònica complexa (PCC)i malaltia crònica avançada (MACA) i de la valoració de la fragilitat en l'àmbit de l'atenció primària, una informació molt rellevant tenint en compte l'evolució de la piràmide d'edat, segons la directora de l'Àrea Associativa del CSC.

D'altra banda, Pou va suggerir que l'experiència del pacient, que ja s'incorpora als indicadors de l'atenció primària, es tingui en compte en les altres línies assistencials. També va fer referència a la necessària transversalitat de les dades, proposant que un mateix indicador es pugui visualitzar i comparar en les diferents línies.

Finalment, va demanar que se centralitzi la petició de dades a les entitats proveïdores de serveis de salut que, segons va assegurar, actualment arriben per diferents canals.

La consellera de Salut, Olga Pané, va ser l'encarregada de cloure l'acte de presentació de la Central de Resultats. En el seu discurs, va destacar que aquesta eina "ens ha convertit en un referent entre els sistemes de salut a Espanya i a Europa, i alhora és un referent dins del Govern", ja que, com a departament, es disposa de dades internes i externes i això "dona una gran credibilitat". També  va afegir que "altres sistemes públics no tenen una capacitat tan gran per extreure dades i un rigor tan gran per analitzar-les".

Podeu obtenir més informació sobre les dades presentades aquí.