Els Premis CSC Impulsa reparteixen 160.000 euros per a projectes innovadors del sector sanitari i social
Els premis CSC Impulsa 2024, promoguts pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), han repartit 160.000 euros per al desenvolupament de vuit projectes innovadors a sis entitats del sistema públic de salut i d'atenció social de Catalunya. Les entitats premiades es van conèixer ahir, en una gala celebrada al Museu de la Ciència CosmoCaixa i conduïda per Ramon Pellicer, on el públic, format per més de 300 professionals del sector, va poder votar en directe l'elecció dels guanyadors en vuit categories.
La Fundació Privada per la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu ha estat reconeguda en dues categories. D'una banda, el projecte Equip Realitat Virtual per a l'avaluació de la visió funcional en pacients amb DHR pre i post tractament amb teràpies intraoculars avançades ha rebut el premi en la categoria 'Malalties de la retina'. De l'altra, el projecte Sistema de cànules per a un sistema d'incubadora líquida per a nounats prematurs extrems ha estat guardonat en la categoria 'General'.
El Consorci Sanitari de l'Anoia també s'ha endut doble premi als CSC Impulsa 2024, en les categories de 'Càncer i urologia' i 'Abordatge integral de l'obesitat'. Els projectes reconeguts en aquestes categories, respectivament, han estat Plataforma intel·ligent per a la coordinació, seguiment i personalització del tractament intravesical amb BCG d'immunoteràpia en tumors vesicals no invasius i Abordatge integral de l'obesitat i la salut cardiovascular mitjançant realitat augmentada.
L'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol ha estat premiat en la categoria 'Càncer de pulmó' amb el projecte Biòpsia digital per al cribratge i caracterització de càncer de pulmó integrant radiòmica, dades genòmiques i clíniques. En la categoria 'Lupus, asma i malalties eosinofíliques', el guanyador ha estat l'Hospital Universitari de Bellvitge, amb el projecte Impacte d'un programa de seguiment de l'asma mitjançant Intel·ligència Artificial.
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha estat reconegut en la categoria 'Projectes innovadors d'intel·ligència artificial (IA) en l'àmbit salut', amb el projecte Detecció de disfunció ventricular esquerra mitjançant anàlisi amb Intel·ligència Artificial de senyals de so i elèctrics obtinguts amb estetoscopi digital.
Per la seva part, la Fundació Privada Catalana Síndrome de Down (FCSD), amb el seu projecte Reconeixement automàtic de la parla no intel·ligible en català, s'ha endut el Premi CSC Impulsa 2024 en la categoria 'Projectes innovadors d'intel·ligència artificial (IA) en l'àmbit social'.
Aquestes entitats han rebut, amb cada premi CSC Impulsa 2024, un ajut de 20.000 euros i acompanyament per part de l'Oficina Tècnica de Projectes d'Innovació del CSC per al desenvolupament del projecte presentat.
Això ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Tic Salut Social i la col·laboració de Bayer, Johnson&Johnson, NovoNordisk i GSK, que han patrocinat les diferents categories.
En total, l'edició d'enguany ha rebut 157 candidatures, de les quals van sortir 26 projectes finalistes i, finalment, 8 guanyadors, un per cada categoria, fruit de la votació en directe que va tenir lloc durant la gala d'ahir.
"Exemple de la potència del nostre sistema"
El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va donar la benvinguda a la gala remarcant que "els CSC Impulsa van dirigits a totes les entitats de Catalunya que presten serveis públics en l'àmbit de la salut i social perquè la innovació és patrimoni de tots", i el president, Josep Mayoral, va tancar l'acte assenyalant que "aquests premis són un exemple de la potència del nostre sistema" i animant a les entitats a continuar "obrint camí".
La cerimònia també va comptar amb la presència de Ramon Maspons, director estratègic d'Innovació i Transformació en Salut, i amb representants de les organitzacions col·laboradores.
Votació en directe i un jurat expert
Durant la gala, es va projectar un vídeo de presentació de cada projecte, elaborat per les entitats finalistes. Després de la visualització de les gravacions de cada categoria, el públic va poder votar per escollir el guanyador. Aquest vot va tenir un pes del 10% en la nota final.
El comitè avaluador de cada categoria havia valorat els projectes prèviament, amb una puntuació que suposava un 70% de la qualificació final i a partir de la qual es van escollir els finalistes. Cada comitè avaluador està format per nou membres: dos experts en l'àrea d'innovació, acceleració i transferència, tres experts en les àrees específiques de cada categoria, dos experts en avaluació i dues persones de rellevància de l'àmbit de la recerca, la salut pública o l'atenció sanitària i social.
A més, durant la gala, un jurat format per una representació d'aquest comitè també va poder votar pel projecte guanyador després de la projecció dels vídeos. Aquesta votació va tenir un pes del 20% en la qualificació final.
Els guanyadors de la primera edició
Els Premis CSC Impulsa, que enguany celebren la seva segona edició, busquen detectar, reconèixer i impulsar projectes innovadors de les entitats sanitàries i socials que presten serveis públics a Catalunya.
La primera edició dels CSC Impulsa es va celebrar l'octubre de 2022, al mateix recinte del CosmoCaixa. Els projectes guanyadors van ser 'La prevenció dels trastorns musculoesquelètics en personal sanitari mitjançant l'ús de l'exoesquelet', liderat per la Unitat de Prevenció i Riscos Laborals de Badalona Serveis Assistencials (BSA); 'TRANSFORM: Transformant l'endometriosi', de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i 'HomeConnect', de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.