Actualitat >

Notícies

Presentem un informe amb les prioritats per millorar l'atenció oftalmològica de la Degeneració Macular Associada a l’Edat i l’Edema Macular Diabètic a Catalunya

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Roche Farma van presentar ahir El futur de l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l'Edema Macular Diabètic (EMD) a Catalunya, un informe que busca identificar estratègies innovadores per optimitzar el diagnòstic i el tractament d'aquestes patologies visuals que afecten milers de persones al territori.

La prevalença de la DMAE en majors de 50 anys se situa en el 5,3%, mentre que la de l'EMD oscil·la entre l'1,4% i el 7,9% dels pacients amb diabetis. Aquestes malalties figuren entre les principals  causes de pèrdua de visió en aquests col·lectius i suposen, al mateix temps, una càrrega significativa per al sistema sanitari a Catalunya, en un context en què més de 64.000 persones es troben en llista d'espera per a consultes oftalmològiques. En aquest sentit, l'informe ressalta les dificultats actuals, com la saturació dels serveis, la manca de coordinació en el model d'atenció i la necessitat de solucions tecnològiques i organitzatives per afrontar l'augment de casos previst en els pròxims anys.

El projecte, que ha reunit prop de 20 experts de diferents disciplines, com oftalmologia, farmàcia hospitalària i gestió sanitària, ha permès analitzar les barreres actuals i dissenyar propostes innovadores per fer fronts a aquests reptes, com la creació de sistemes de registre automatitzats pel seguiment de pacients, el desenvolupament d'espais d'hospital de dia per a tractaments intravitris i la incorporació de programes de cribratge amb suport tecnològic que optimitzin el diagnòstic i l'atenció oftalmològica.

Un context que requereix solucions immediates

Durant l'acte de presentació, Josep Maria Guiu Segura, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del Consorci de Salut i Social de Catalunya, va destacar que "aquest informe permet identificar àrees crítiques, com el diagnòstic precoç i la coordinació entre nivells assistencials, fonamentals per millorar els resultats en salut. Des de la gestió farmacoterapèutica, hem d'avançar cap a models més integrats i sostenibles que permetin una millor planificació de recursos i un seguiment més eficient dels pacients".

Per la seva banda, el doctor Alfredo Adán, cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, va explicar que "el maneig de patologies com la DMAE i l'EMD requereix un model assistencial que sigui capaç d'adaptar-se a l'increment constant de la demanda i a la complexitat d'aquestes malalties. A més, hem de treballar en estreta col·laboració amb altres serveis, com la farmàcia hospitalària i l'atenció primària, per garantir un abordatge integral i eficient".

Per la seva part, Rita Casas, directora regional de Roche Farma a Catalunya, va subratllar el compromís de la companyia per col·laborar amb les institucions amb l'objectiu de garantir que la innovació arribi als pacients de manera equitativa, optimitzant els recursos disponibles. "A Roche treballem perquè els avenços científics i tecnològics no només siguin accessibles, també ens esforcem perquè s'integrin al sistema sanitari. La nostra prioritat és aportar solucions que millorin la qualitat de vida dels pacients i que, alhora, contribueixin a la sostenibilitat del sistema, impulsant models d'atenció innovadors i adaptats a les necessitats reals de les persones", va assenyalar.

El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va voler assenyalar, en el seu discurs d'inauguració de la jornada, els diferents aspectes que fan d'aquest informe una eina molt valuosa per al sector sanitari. En primer lloc, va explicar que està dirigida a un volum de població creixent, com és la gent gran. "La visió és el gran indicador de qualitat de vida de les persones grans, ja que contribueix a la interacció social", va indicar. També va referència al fet que l'informe estigui enfocat en la gestió sanitària de la DMAE i l'EMD. "Cada vegada tenim millors tractaments i millors fàrmacs, però el gran repte és com fer-ne una correcta gestió", va assegurar. Finalment, el director general del CSC va voler posar èmfasi en el fet que es tracta d'un treball amb un abordatge multidisciplinari i interdisciplinari, on han participat diferents nivells assistencials, i fruit de la col·laboració publicoprivada.

Línies d'acció prioritàries

L'informe identifica vuit línies d'acció prioritàries que busquen transformar el model actual d'abordatge de la DMAE i l'EMD a Catalunya. En primer lloc, s'emfatitza la necessitat d'impulsar l'elaboració de protocols comuns al sistema públic de salut de Catalunya per la implementació, de manera ordenada i homogènia, tractaments innovadors. També es proposa el desenvolupament de protocols estandarditzats i documents de consens que permetin millorar el model d'abordatge i la coordinació entre els diferents perfils implicats.

Un altre aspecte clau és la formació específica dels professionals, tant sanitaris com administratius. Dissenyar programes de capacitació adaptats a les necessitats específiques de la DMAE i l'EMD ajudarà a reduir la pressió assistencial i a garantir que tots els nivells del sistema comptin amb personal qualificat per respondre de manera eficient a les demandes dels pacients. En aquesta línia, també es destaca la importància d'augmentar la formació de personal tècnic especialitzat i de potenciar la difusió de coneixement mitjançant iniciatives com la creació d'una "Aliança DMAE" per compartir i difondre iniciatives associades a aquestes patologies.

Finalment, l'informe subratlla la rellevància de desenvolupar acreditacions de les Unitats de Teràpia Intravítria i d'implementar sistemes intel·ligents de citació integrats que generin un procediment automatitzat i específic per a aquestes patologies, facilitant així la feina administrativa i millorant l'experiència dels pacients.