Actualitat >

Notícies

Promovem la incorporació de la IA en l'àmbit oncològic

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Aliança Daiichi Sankyo | AstraZeneca han iniciat una col·laboració per promoure la incorporació d'intel·ligència artificial (IA) en l'àmbit oncològic dins del sistema de salut català. Aquesta iniciativa conjunta ha permès desenvolupar un projecte per a identificar reptes i oportunitats en la incorporació de solucions d'IA en oncologia i ha culminat amb la publicació d'un informe amb nou recomanacions per a la seva implementació.

L'objectiu del projecte, en el qual han participat quinze professionals entre oncòlegs, farmacèutics i gestors, ha estat identificar els avantatges i dificultats per integrar la IA en oncologia i definir les recomanacions necessàries per a la seva incorporació en la pràctica clínica, millorant així els resultats de salut dels pacients. Aquesta col·laboració també es presenta com una oportunitat clau per impulsar projectes públic-privats que accelerin la transformació digital del sector salut.

La intel·ligència artificial suposa, actualment, un canvi de paradigma en molts aspectes de la societat, inclòs l'àmbit de la salut, ja que ofereix noves oportunitats per a millorar l'eficiència, l'efectivitat i la personalització de l'atenció sanitària. La IA permet abordar reptes com el diagnòstic precoç, l'optimització de recursos i la personalització dels tractaments a les necessitats individuals de cada pacient. No obstant això, també planteja qüestions ètiques, legals i pràctiques que és necessari abordar per assegurar la seva implementació segura i equitativa.

A partir de les oportunitats i reptes detectats, el document conclou amb nou recomanacions per a la implementació de solucions IA en el camp de l'oncologia. Entre aquestes recomanacions, s'apunta a la necessitat de desenvolupar algorismes inclusius i robustos, i d'implementar un sistema de supervisió i monitoratge que garanteixi la seva fiabilitat i la seguretat. El document també fa referència a la correcta gestió de les dades sanitàries i a l'"explicabilitat" i la transparència que s'ha d'exigir als models d'IA.

Les recomanacions també tenen a veure amb la necessària avaluació de l'eficiència d'aquesta mena de solucions i la creació d'una plataforma que garanteixi la protecció de les dades i la privacitat. També es recomana implicar els professionals sanitaris en la creació de les solucions IA i empoderar als pacients, assegurant l'accés a la seva informació en salut. Finalment, el document assenyala la importància de l'avaluació de resultats i de la publicació de l'evidència científica obtinguda.

Enllaços relacionats