La secretària d'Afers Socials i Famílies del Departament de Drets Socials i Inclusió, Carolina Homar, ha participat avui en la Comissió de Gestió Social i Social del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) per exposar les diferents línies de treball de la seva àrea i debatre amb els representants de les entitats associades sobre els reptes del sector social.
Homar ha començat la seva intervenció assenyalant que una de les prioritats d'Afers Socials i Famílies és el desplegament de dues normatives: la llei dels instruments de provisió del sistema públic de serveis socials de Catalunya, que es preveu que s'aprovi abans de la primavera, i la llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària, al voltant de la qual els assistents a la Comissió han tingut l'oportunitat d'intercanviar opinions d'acord amb les experiències d'integració que s'estan desenvolupant al territori.
La secretària d'Afers Socials i Famílies també ha indicat que s'està treballant en l'estudi d'escandall de costos dels serveis socials i en l'actualització de la cartera de serveis. L'objectiu, segons ha explicat, és que els serveis siguin més flexibles i s'adaptin a les necessitats reals de les persones i, alhora, que el finançament sigui adequat als costos reals de les entitats proveïdores. En aquest sentit, també ha parlat de la necessitat de millorar les condicions laborals dels professionals del sector.
Una altra de les línies de treball que ha destacat Homar ha estat l'elaboració d'un informe sobre els reptes de l'envelliment 2050, que abordarà aquests reptes "no només en terme de polítiques públiques, sinó també de país". Ha dit que és molt important que hi hagi consciència al Govern i al conjunt de la societat sobre l'impacte de l'envelliment, com la que ja tenim davant altres reptes, com són el canvi climàtic o la incorporació de la Intel·ligència Artificial. Segons Homar, aquest informe permetrà obrir nous espais de diàleg i elaborar un full de ruta que reflecteixi els reptes pressupostaris als quals ens enfrontem.
Durant la seva intervenció, la titular d'Afers Socials i Famílies ha fet referència, en diferents ocasions, a la necessària col·laboració amb el món local. Ha parlat, entre altres, del paper dels ens locals en el futur pla d'habitatge del Govern, on es preveu que es puguin desenvolupar habitatges amb serveis, o en la millora de la llista d'espera de places residencials. Homar ha assenyalat, aquí, que aviat s'anunciarà una convocatòria pública per finançar projectes de construcció i millora d'equipaments.
Així mateix, ha volgut posar èmfasi en les dificultats que es troba el món local per continuar creixent en l'àmbit dels Serveis d'Atenció Domiciliària (SAD), que ja representen una de les partides més importants dels pressupostos municipals. Ha explicat que s'abordaran diferents àmbits de millora, com són els preus de referència, la inequitat que generen els diferents tipus de copagament al territori o la necessitat de simplificació de fitxes del contracte programa, fet que afavorirà la reducció de la burocràcia.
La visita de Carolina Homar a la Comissió de Gestió Social i Social ha permès, gràcies a la participació dels assistents, abordar aquestes i moltes altres qüestions que preocupen les entitats associades, com per exemple l'acreditació, sobre la qual ha assegurat que hi haurà pròrroga.
Amb relació als diferents projectes i reformes en les quals està treballant Drets Socials i Inclusió, ha volgut recordar que són accions que requereixen recursos i que, per tant, és necessari abordar l'infrafinançament del sector. També ha fet referència a l'actual escenari d'absència de pressupostos, que, segons ha explicat, està frenant la posada en marxa d'algunes mesures, com l'actualització de l'Indicador de renda de suficiència (IRSC).