El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha participat avui en el debat "Vacunas: Proteger el presente para assegurar el futuro", organitzat per l'Observatorio de Salud i que ha tingut lloc al Senat. El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, ha intervingut en la primera taula de la jornada, on ha parlat del paper de la innovació en la millora de l'accés i el finançament de les noves vacunes, així com en la cobertura vacunal.
"Innovar implica fer alguna cosa nova que aporti valor i que sigui desitjable", ha assegurat Gilabert en un moment del debat. Pel que fa a l'aportació de valor, ha explicat que hauria d'estar enfocada no tant en la vacuna concreta com en el fet d'assegurar la cobertura vacunal, i ha posat exemples de possibles innovacions, com la compra de solucions o el pagament per resultats.
Quant a la "desitjabilitat", el director d'Innovació i Partenariat del CSC ha apuntat a la necessitat de buscar formes innovadores que permetin sensibilitzar tant la població com els professionals, facilitant l'accés a la informació correcta i personalitzant les campanyes en funció de col·lectius i territoris. També ha explicat que cal innovar en diferents aspectes de l'estratègia vacunal (llocs de vacunació, gestió de cites, etc.). "Tant la digitalització com la intel·ligència artificial ens poden aportar eines per afrontar aquests reptes."
Els experts que han compartit la taula de debat amb Gilabert han estat María Fernández Prada, secretària de l'Asociación Española de Vacunología (AEV); Frederico Martinón, cap de Pediatria a l'Hospital Clínico Universitario de Santiago; José Javier Castrodeza, secretari general de Sanitat del Govern d'España (2015-2018), i Antonio García Ruiz, catedràtic d'Economia de la Salut i URM.
Organitzada per l'Observatorio de Salud amb el suport de GSK, la jornada ha servit per analitzar els avanços en noves vacunes i el repte d'ampliar la immunització en la població adulta al nostre país.