Impulsem la millora assistencial del pacient després d'un esdeveniment cardiovascular
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la biotecnològica Amgen han treballat conjuntament, en el marc d'un conveni de col·laboració, per impulsar la millora assistencial dels pacients després d'un esdeveniment cardiovascular. Fruit d'aquest treball, s'ha publicat el document Estratègia consensuada de millora de l'atenció sanitària del pacient després d'un esdeveniment CV. Anàlisi del cas: Procés assistencial i de prescripció farmacològica del pacient amb hipercolesterolèmia i dislipèmia mixta i d'alt/molt alt risc CV en el sistema de salut català.
El treball indica que per a disminuir els esdeveniments cardiovasculars, cal involucrar la identificació primerenca dels pacients d'alt risc, la promoció de l'adherència al tractament, el control de múltiples factors de risc, la personalització del tractament i la prevenció secundària. En aquest sentit, el document fa èmfasi en el fet que la variabilitat en les directrius de tractament i en la gestió del pacient, no només és un desafiament per al professional de la salut, sinó que també impacta en l'atenció que rep aquest pacient, la qual cosa acaba derivant, en última instància, en una inequitat de resultats en salut.
L'objectiu del projecte ha estat emmarcar el procés assistencial integrat per a pacients d'alt i molt alt risc a Catalunya, identificar oportunitats d'innovació i definir les principals estratègies de millora del procés. En el treball, que ha tingut una durada de més d'un any, han participat diferents professionals de l'àmbit assistencial entre gestors, cardiòlegs, endocrinòlegs, metges d'urgències, metges d'atenció primària, farmacèutics d'hospital i farmacèutics d'atenció primària.
Cinc línies estratègiques per a la seva implementació
En el document publicat, s'identifiquen cinc línies estratègiques per a la seva implementació: incloure els pacients i associacions en el procés de millora de la qualitat assistencial, millorar la coordinació en els diferents nivells assistencials, potenciar el desenvolupament de programes de rehabilitació cardíaca i de prevenció secundària, impulsar el paper de les noves tecnologies, i consensuar i adaptar els processos assistencials per a tot el territori, proveïdors i nivells assistencials.
A més, l'informe publicat destaca la importància de realitzar proves de cribratge a l'inici del procés assistencial integrat, així com definir l'objectiu terapèutic en funció de l'estratificació del risc cardiovascular del pacient, establint l'objectiu clínic, però també suggerint un rang temporal per assolir aquests nivells, alineat amb el que estableixen les guies clíniques.