Actualitat >

Notícies

Abordem el sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència en l'última Sessió Tècnica

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir ahir la Sessió Tècnica "El sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència: balanç i mirada cap al futur", en la qual van participar Juan Oliva, catedràtic d'Anàlisi Econòmica de la Universidad de Castilla-La Mancha i CIBERFES, ISCIII, i José Augusto García Navarro, director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya i president de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG). 

En la seva intervenció, el Dr. Oliva va parlar dels progressos que ha fet el Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD). Sobre els seus inicis, va explicar que, a principis de segle, "Espanya era a la cua en inversió en cures de llarga durada. La Llei de Dependència, en canvi, va ser pionera, però va tenir la mala sort de coincidir amb la crisi econòmica, tot i que no tot va ser conseqüència d'aquesta mala sort: també hi va haver problemes de planificació, soroll polític, reptes organitzatius i reptes en la coordinació entre l'SNS i el SAAD".

Respecte a la llei, va assenyalar que "és un dels avanços en drets socials de major nivell del primer quart de segle", però, tot i que en els últims anys s'ha avançat en qüestions normatives i de finançament, "hem començat a construir el sistema i encara té un ampli marge de desenvolupament".

Sobre els reptes als quals s'enfronta el SAAD, va mencionar el fet de tenir un finançament encara molt allunyat de la mitjana europea, la falta d'un sistema homogeni i centrat en la persona i la demografia, amb un nombre de persones grans cada cop més elevat que voldrà viure a casa seva, entre altres aspectes. A més, va incidir en la importància d'invertir en formació i acompanyament dels professionals, reduir la precarietat laboral i posar en valor aquesta feina.

Finalment, Oliva va parlar de la integració social i sanitària i va comentar que, per aconseguir-la, és necessari tenir una narrativa comuna, voluntat professional i un lideratge polític on "la part local no pot quedar exclosa".

Seguidament, el Dr. García Navarro va parlar sobre l'estratègia estatal de desinstitucionalització i va enumerar diferents aspectes relacionats amb aquesta estratègia. En primer lloc, va assegurar que "la dependència és cosa de joves perquè té a veure amb els hàbits que la persona ha tingut" i, en aquest sentit, va comentar que "és un error no posar molt més pes en les polítiques de prevenció de riscos i de promoció de la salut".

També va assenyalar la necessitat d'incrementar el nombre de professionals en residències i, d'altra banda, enfocar les cures en les persones i en la millora dels serveis comunitaris de manera que, entre altres coses, sigui possible estar més temps a casa.

Respecte a la integració social i sanitària dins l'estratègia de desinstitucionalització, va assenyalar que aquesta integració millora la satisfacció, incrementa la percepció de cures de qualitat i millora l'accés als serveis socials i sanitaris. D'altra banda, també va comentar que la integració és útil només per a les persones que acumulen més complexitat i va incidir en la necessitat de canvis en el sistema i en els professionals per adaptar-se a aquesta nova realitat.

Finalment, el Dr. García Navarro va parlar dels reptes globals, on va assenyalar que "hem sustentat el sistema de cures en no professionals, bàsicament familiars. Aquest país necessita un canvi molt profund en la sensibilització d'aquest tema. Cal dir de forma molt alta que es necessita més finançament per a les cures de llarga durada".

La directora executiva de l'Àrea Social del CSC, Victòria Coll, va moderar la jornada, i el president del CSC, Josep Mayoral, va donar la benvinguda. Podeu recuperar el vídeo de la sessió en aquest enllaç.

Enllaços relacionats