Actualitat >

Notícies

El CSC participa en la 30a edició de la European Health Management Conference (EHMA)

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar en la 30a edició del congrés anual de la European Health Management Association (EHMA), que va tenir lloc a Rennes del 4 al 6 de juny, amb una comunicació amb resultats de la línia de recerca sobre integració assistencial que el Servei d'Estuid (SEPPS) desenvolupa amb associats al Consorci i el GAIA.

Sota el lema Taking action to improve health for all, el congrés va comptar amb la participació de més de 400 professionals, responsables polítics i gestors d'arreu d'Europa. Amb l'objectiu de fomentar l'acció col·lectiva, l'esdeveniment va destacar la importància del Health in all policies i del One health, reconeixent que els resultats sanitaris estan profundament relacionats amb factors mediambientals, econòmics i socials.

El Servei d'Estudis va participar en la sessió Enhancing care continuity and coordination: strategies for integrated and patient-centred healthcare, amb la comunicació oral Factors influencing clinical coordination between care levels: an exploratory analysis in 41 healthcare areas in Spain, presentada per Franco Amigo, col·laborador del Servei d'Estudis i doctorand de la Universitat de Duke. Les dades presentades es basen en l'enquesta COORDENA-TICs en, què van participar més de 2.200 metges de Catalunya.

L'anàlisi explora la influència de factors organitzatius, com el suport de l'organització o l'ús de mecanismes de coordinació basats en TIC (història clínica compartida i interconsultes virtuals), i d'interacció entre professionals (coneixement mutu) sobre diferents dimensions de la coordinació de la informació i de la gestió clínica entre nivells.

Els resultats mostren que el suport organitzacional i el coneixement mutu entre professionals afavoreix l'intercanvi d'informació, l'acord sobre el tractament i l'elaboració conjunta de plans d'atenció. L'ús de mecanismes de coordinació digitals (història clínica electrònica i interconsultes virtuals) facilita el flux d'informació, encara que també planteja nous reptes per a la pràctica clínica.

Aquests resultats s'emmarquen dins el projecte COORDENA-TICs, liderat pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) i el GAIA, en el qual col·laboren les Comunitat Autònomes de les Illes Balears i País Basc i que és finançat per l'Instituto de Salud Carlos III, Acció Estratègica en Salut (AES) (PI20/00290). El Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) és un grup de treball permanent del CSC que agrupa entitats associades i l'ICS que col·laboren amb el Servei d'Estudis del Consorci en el desenvolupament d'investigació aplicada sobre la integració assistencial.

Signen la comunicació Franco Amigo, del Department of Population Health Sciences, Duke University School of Medicine, USA; Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez, del Servei d'Estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya; Elvira Sánchez, de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà; Alex Escosa, de Badalona Serveis Assistencials; Montserrat Oliveras, de l'Institut Català de la Salut; Francesc Cots, del Parc de Salut Mar; Pere Plaja, de la Fundació Salut Empordà, i Antonio Sánchez Hidalgo, del Consorci Sanitari de Terrassa.