Actualitat >

Notícies

El procés i els beneficis de la comunicació dels errors al pacient

Sempre es cometen i s'han comés errors en la pràctica clínica, però la clau està en què es fa després de cometre'ls. Cal comunicar-los? Qui ho ha de fer? Com i quan? Beneficia a l'organització? I al pacient? I al professional? A la darrera sessió tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) hem abordat totes aquestes preguntes de la mà de dos experts: Joaquim Bañeres, director de l'Institut Universitari UAB Avedis Donabedian; i Màrius Morlans, del Comitè de Bioètica de Catalunya.

Bañeres va aclarir que quan parlem de comunicació en els esdeveniments adversos ens estem referint a errors adversos prevenibles i que, primer de tot, s'ha de comunicar de forma honesta i reconeixent que s'ha produït un error. No menys important és desvetllar ràpidament al pacient l'evolució de les conseqüències i la investigació del cas. Segons el professor Bañeres, aquesta comunicació té un clar benefici sobre el pacient, l'organització i el propi professional. Fins i tot va mostrar exemples de com aquesta comunicació baixa la quantitat de litigis als quals s'han d'enfrontar els professionals, citant un estudi als Estats Units on es va veure clarament que l'obligatorietat de comunicar els errors mèdics feia baixar les demandes i els costos als hospitals. A més, Bañeres va analitzar qui ha de comunicar aquest esdeveniment advers, com, quan i on s'ha de fer segons les investigacions que hi han en aquesta qüestió.

Per la seva banda, Morlan va fer una aproximació més conceptual per abordar ràpidament les implicacions ètiques de la comunicació al pacient en esdeveniments adversos. Per fer-ho, Morlan va partir de les característiques que de per si té l'assistència mèdica i de l'impacte de la comunicació dins de les organitzacions complexes. Després d'aquesta aproximació més conceptual, l'expert vam mostrar alguns exemples de la importància de comunicar perquè no torni a passar i, en la línia de Bañeres, es va veure com aquesta comunicació havia fet baixar les denúncies penals a Catalunya els darrers anys. Per finalitzar, Morlan va recordar el que diuen els codis deontològics respecte a la comunicació dels errors i tot seguit es va encetar un interessant debat amb els assistents a la sessió.

Es pot recuperar tota la sessió tècnica en vídeo a través del nostre perfil de Periscope.