El CSC participa en el I Congrés Virtual de la Societat Espanyola d’Epidemiologia i de la Associação Portuguesa de Epidemiologia
Sota el lema Epidemiologia, sostenibilitat i responsabilitat ha tingut lloc, del 21 al 30 d'octubre, el I Congrés Virtual de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) i de la Associação Portuguesa de Epidemiologia (APE) en format virtual i que va comptar amb la participació de més de 700 professionals inscrits, que van enviar al voltant de 800 comunicacions i on s'han connectat més de 600 persones cada dia. El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va ser-hi present amb tres comunicacions orals emmarcades en la línea de recerca en integració assistencial. Les dues primeres s'emmarquen en el projecte COORDENA.CAT, finançat per l'Instituto de Salud Carlos III i FEDER i desenvolupat amb el grup GAIA. ¿La integración de la gestión mejora la coordinación clínica entre niveles? Experiencia de Cataluña presentada per Laura Esteve, mostrava l'anàlisi de la coordinació clínica segons el tipus d'integració de la gestió de l'àrea, que mostren uns resultats relativament millors en les àrees integrades i assenyalen la necessitat de cooperació entre tots els proveïdors del territori per assegurar estratègies comunes per millorar la coordinació clínica. La segona, presentada per Daniela Campaz, Coordinación clínica entre niveles del sistema sanitario Catalán según especialidad médica analitzava les diferències en l'experiència i percepció de coordinació clínica i en els factors relacionats segons l'especialitat mèdica, mostrant millors resultats en ginecologia i pediatria i pitjors en especialitats predominantment hospitalàries i medicina interna. Finalment, Ingrid Vargas, va participar a la taula espontània Hacia la equidad en salud con la investigación participativa amb la comunicació ¿Se puede mejorar la coordinación de la atención con intervenciones participativas? que analitzava l'impacte de les intervencions desenvolupades mitjançant un procés d'investigació-acció participativa (IAP) en la coordinació de l'atenció en xarxes de salut pública, i la seva sostenibilitat i transferibilitat, en cinc països d'Amèrica Llatina. Els resultats mostren millores en la coordinació i factors relacionats i la seva aplicabilitat a altres contexts. Aquesta anàlisi es va desenvolupar en el marc del projecte Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en l'exercici de les xarxes de serveis de salut en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (Equity-LA II), finançat pel setè programa marc de la UE, liderat pel Servei d'Estudis del CSC i desenvolupat en col·laboració amb Bèlgica, Argentina, Brasil, Colòmbia, Xile, Mèxic i Uruguai.
Per últim, a través d'un vídeo, la directora del SEPPS, María Luisa Vázquez, va presentar la comunicació Desafíos para la investigación cualitativa en salud en tiempos de la COVID-19 on s'analitzen les implicacions que ha tingut la pandèmia en el desenvolupament de la investigació qualitativa en salut. Aquesta comunicació es va fer en col·laboració amb membres de la comissió de de recerca qualitativa del CSC i l'IDIAP-Jordi Gol, a partir de la sessió especial de la Comissió Qualitativa que va tenir lloc al mes de setembre.