Actualitat >

Notícies

El CSC, al taller internacional de l’EquityCancer-LA a Xile

En el marc del projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA), l'Escuela de Salut pública de la Universitat de Chile va acollir, de l'11 al 18 de novembre, el quart Taller internacional de l'EquityCancer-LA, coorganitzat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya, com a institució líder del projecte, i la Universitat de -Chile (UCh).

La trobada, que va comptar amb la participació d'una quarantena de professionals entre sanitaris, gestors i experts nacionals i internacionals, es va centrar en la discussió dels resultats obtinguts fins al moment i la planificació de les pròximes etapes. Per una banda, l'anàlisi dels resultats preliminars de l'accés i coordinació i continuïtat en el diagnòstic de càncer des de la perspectiva dels actors principals mostraven nombroses barreres, que comporten retards i també despeses considerables per als pacients. Per altra banda,  els resultats de l'enquesta a pacients sobre l'accés al diagnòstic de càncer, si bé que encara molt preliminars, mostraven la magnitud del problema

Com a resposta per a millorar la situació, es van presentar les anàlisis de les condicions del context  per a l'adaptació i programació de les intervencions multicomponents per millorar l'accés al diagnòstic precoç del càncer que s'haurien d'implementar a partir del primer trimestre de l'any vinent.

Durant el taller també es van discutir i programar les següents etapes de la investigació que inclouen la finalització de l'adaptació, així com la programació de la implementació de les intervencions i el seu monitoratage, etapa que també contempla una avaluació econòmica. Una altra de les etapes pròximes serà el qüestionari per metges per a l'avaluació de l'efectivitat de la intervenció, que se centrarà en el coneixement i habilitats dels professionals involucrats.

Durant els dies de taller, el 15 de novembre, es va celebrar també un seminari internacional sobre Intervencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents contextos de Llatinoamèrica i Europa, que va reunir més d'un centenar de professionals, gestors i usuaris i que va tenir com a objectiu analitzar les experiències desenvolupades a Xile i Europa sobre la implementació d'intervencions integrades dirigides a la millora del diagnòstic precoç del càncer.

L'objectiu de l'EquityCancer-LA és avaluar l'efectivitat contextual d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Liderat pel SEPPS es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (España), la Universidad Nova de Lisboa i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu; i la Universidad de Chile, el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colombia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, a Llatinoamèrica. Aquest projecte és finançat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226.

EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desplega amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina.

Des de llavors s'han realitzat nou projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals. Els resultats s'han transformat en nombroses publicacions, però també en el desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut juntament amb manuals i recomanacions. Unes eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions i també per fer benchmarking.