Actualitat >

Notícies

El CSC, en una jornada d'Esade sobre els efectes de la inflació al sector sanitari

El director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), José Augusto García Navarro, va ser un dels ponents de la sessió "Cómo afecta la inflación al sector sanitario", organitzada pel Health & Pharma Club d'Esade Alumni i que va tenir lloc el passat 1 de febrer a Barcelona. En la seva intervenció, va explicar que, tot i que la inflació està afectant de manera significativa el sector salut, hi ha altres factors que estan provocant l'increment de costos dels serveis sanitaris públics.

El doctor García Navarro va començar la seva ponència assenyalant que la inflació no només fa augmentar la despesa en subministraments dels centres, sinó que també afecta els preus de tots els proveïdors necessaris per dur a terme l'activitat assistencial, com són els serveis de restauració o de neteja. També va fer referència a la despesa farmacèutica,  sobre la qual va voler destacar que el principal inductor d'increment de cost no és la inflació, sinó els nous pacients a tractar i les noves indicacions.

El director general del CSC també va apuntar a la crisi de professionals com un dels principals factors d'augment del cost dels serveis públics. Va explicar que l'increment de plantilla de la sanitat catalana ha estat de més del 13% des del 2019 i que els augments salarials previstos al nou conveni han requerit una injecció de 460 milions d'euros extres al pressupost sanitari.

El doctor García Navarro va acabar la seva intervenció explicant quines mesures pot adoptar el sector sanitari per reduir els efectes de la inflació. Entre aquestes mesures, figuren avançar el pagament als proveïdors del CatSalut o la compra agrupada. També va parlar de la possibilitat d'actuar sobre la cadena de subministrament i va posar com a exemple un nou mecanisme desenvolupat pel CSC per als expedients de compra pública que consisteix a determinar el preu dels productes licitats a partir d'una part fixa i una altra variable, fet que permet fer front a l'actual volatilitat dels costos de les matèries primeres i l'energia.

El director del CSC va assegurar que l'IPC continuarà baixant, però que bona part de l'increment de cost de la sanitat es consolidarà, una predicció amb què va acabar la seva intervenció. A més de la participació de José Augusto García Navarro, la sessió va comptar amb la participació de la directora general de l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), Ana Zarzosa, i el director de la Federación Española de Empresas de Tecnología Sanitaria (Fenin) en Cataluña, Carlos Sisternas.